Kolínská Toyota zastavuje výrobu kvůli nedostatku dílů

Automobilka Toyota Motor Manufacturing Czech Republic v Kolíně od úterý zastaví letos podruhé výrobu kvůli nedostatku komponentů. Chybí jí díly, které automobilce dodává společnost Novares CZ Zebrak. Její výrobní a skladovací prostory v Žebráku na Berounsku zničil minulý týden rozsáhlý požár. Většina zaměstnanců Toyoty v úterý do práce přijde, budou ale vykonávat jiné činnosti. Zatím není jasné, kdy se výroba obnoví, řekl mluvčí automobilky Tomáš Paroubek.

„Po hromadné dovolené jsme v neděli večer obnovili výrobu dle plánu, ale v úterý už z linek auta nesjedou,“ řekl Paroubek. Jak dlouho odstávka potrvá, zatím není jasné. „Informace se mění velmi rychle, záleží na dodavateli,“ doplnil mluvčí. Většina zaměstnanců podle Paroubka do práce přijde, budou ale vykonávat jiné činnosti.

Letos zastavuje automobilka výrobu neplánovaně podruhé. Kvůli nedostatku dílů nesjížděla z linek auta v únoru a částečně v březnu. Podle odhadů nevyrobila společnost kvůli omezením zhruba 25 tisíc aut.

Kolínská automobilka produkuje denně zhruba tisíc aut. Loni zvýšila po dvou slabších letech výrobu zhruba o čtvrtinu, vyrobila přes 202 tisíc vozů. Automobilka zaměstnává v Kolíně přes 3500 lidí.

Výrazný zásah do výroby aut způsobil loni rozsáhlý požár také automobilce Škoda Auto. Oheň tehdy zničil skladovací a výrobní haly společnosti Grupo Antolin Turnov v Mladé Boleslavi, která vyrábí dveřní výplně pro auta. Výrobu v Mladé Boleslavi společnost obnovila asi po osmi týdnech. Firma Novares nepatří podle dřívějšího vyjádření společnosti Škoda Auto k jejím dodavatelům.

Průmyslovou halu Novaresu v Žebráku na Berounsku zachvátil požár minulý týden v pondělí. Hasiči ho likvidovali padesát hodin. Podle policie způsobil škodu 1,8 miliardy korun, příčiny vyšetřovatelé zjišťují.