Koalice jedná o růstu daně z nemovitosti. Stanjura připustil dvojnásobek, obce jsou proti

Události: Vyšší daň z nemovitosti (zdroj: ČT24)

Radnice odmítají zvyšování daně z nemovitosti, o které ve snaze vylepšit hospodaření státu uvažuje vládní koalice. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) mluvil o možném zvýšení taxy i na dvojnásobek. Peníze vybrané navíc by přitom putovaly do státního rozpočtu, ne do obcí, které s výnosy hospodaří teď. Zvýšit některé daně je jedním z mnoha doporučení Národní ekonomické rady vlády (NERV). Podporu ale návrh zatím nemá ani u řady ministrů. Někteří míní, že by mohly víc platit třeba jen firmy.

Návrh by mohl být součástí balíčku, který má vylepšit bilanci státního rozpočtu alespoň o 70 miliard korun. V koalici teď ale jednoznačnou podporu nemá.

„Ten můj přístup platí u všech položek, jsou tam všechny návrhy NERVu. Ty byly publikovány, k tomu přibyly návrhy dalších ministerstev, k tomu jsme zpracovali podklady, analýzy, čísla a teď probíhají jednání,“ řekl Stanjura v polovině března.

„Beru to jako diskusní výkop, kdy na větu A – bavme se o zvýšení daně z nemovitosti – říkám ano. To je určitě pro nás přípustná diskuse. Věta B – tam říkám, pojďme se bavit, ať zůstane maximum daně skutečně městům a obcím,“ uvedl ministr vnitra a šéf Starostů Vít Rakušan (STAN).

„Určitě teď nechci říkat jednoznačně ne. Musíme si říct, koho to zasáhne. A znovu říkám, že tady je prostor zvýšit daň třeba u bohatších lidí, právnických osob, firem,“ přidává svůj pohled ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Opozice a obce říkají „NE“

Nesouhlas pak zaznívá od opozice i ze samotných obcí. Samosprávy varují, že zvýšení daně by mohlo negativně dopadnout třeba na mladé rodiny nebo seniory.

„Není možné tento systém, který je dlouhodobě funkční, rozbourat tím, že si chce stát zlepšit svůj státní rozpočet. My mu taky nesaháme na spotřebitelskou daň,“ upozornila ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková.

Podle šéfky poslanců opozičního hnutí ANO Aleny Schillerové je návrh nesmysl.  „Obec, jestliže ta daň by byla zvýšena a nechal si ji stát, už nemá žádný manévrovací prostor, aby (ji) komukoliv a jakkoliv zvyšovala pro svoje příjmy,“ říká Schillerová.

Jestli si lidé nebo firmy za nemovitosti připlatí, by mělo být jasné během několika týdnů. Konsolidační balíček chce ministerstvo financí představit v dubnu.