Jurečka představil podporu domácnostem kvůli cenám energií, součástí je návodná kalkulačka

Události: Ministerstvo práce spustilo kalkulačku na příspěvek kvůli drahým energiím (zdroj: ČT24)

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) představilo plán na vyplácení podpory kvůli zdražení energií. Šéf resortu Marian Jurečka (KDU-ČSL) na tiskové konferenci mimo jiné informoval o tom, že MPSV spustilo kalkulačku, na které si lidé mohou spočítat, zda na příspěvek od státu dosáhnou.

„Rozhodli jsme se jít cestou adresné, konkrétní pomoci, a to cestou příspěvku na bydlení. Zvýšili jsme normativy a pro rok 2022 udělali možnost, aby vláda mohla normativ ještě upravit, pokud bude potřeba,“ popsal Jurečka a zároveň vyzval domácnosti, aby se neostýchaly státní pomoci využít. Podle něj využívá podporu asi jen třetina těch, kteří by na ni měli nárok.

Mají na ni nárok vlastníci bytu či trvale hlášení nájemníci, podnájemníci i lidé ve zkolaudovaných objektech k rekreaci, kterým na úhradu přiměřeného bydlení nestačí v Praze 35 procent příjmu a jinde 30 procent.

Úřady práce budou informovat o podpoře své klienty. Česká správa sociálního zabezpečení by v únoru měla začít rozesílat dopisy lidem s důchodem.  

Dávka odpovídá rozdílu mezi výdaji do státem stanovených normativních nákladů a 0,3násobkem či 0,35násobkem příjmu. Parlament už schválil novelu, která pro letošek normativy jednorázově zvedá tak, aby byl příspěvek vyšší a zdražení zohlednil. Zákon musí ještě podepsat prezident. Podle Jurečky se podpis očekává v nejbližších dnech a příští týden by mohla novela vyjít ve sbírce zákonů.

Brífink ministra Jurečky o pomoci domácnostem postiženým růstem cen energií (zdroj: ČT24)

Podpůrná kalkulačka

Nárok na dávku a její výši si mohou lidé ověřit na zmíněném webu. Po vyplnění počtu osob v domácnosti, údaji o typu bydlení a výši příjmů v posledních třech měsících spočítá kalkulačka případnou částku. Papírový formulář žádosti o příspěvek je možné získat přímo na úřadech práce nebo si ho lidé mohou stáhnout na webu ministerstva práce a sociálních věcí. Žádost, spolu s podklady,  je možné podat i elektronicky s ověřeným elektronickým podpisem či bankovní identitou.

Úřad práce podle svého generálního ředitele Viktora Najmona případně přesune na vyřizování žádostí úředníky z jiných agend či poboček. Podrobnosti s videonávodem jsou na webu úřadu práce, možné je i volat na informační linku 950 180 070.

Pomoci lidem s vyřízením příspěvků mohou také města nebo obce „Dokážeme občanům pomoci dohledat informace nebo pak i případně s vyplňováním různých formulářů,“ řekla starostka obce Přišimasy Šárka Rumanová (nestr.).

Vyšší příspěvek na bydlení budou mít nejen lidé, kteří o něj požádají kvůli energiím. Dostanou ho i nynější příjemci, a to zpětně od ledna. Úřad práce jim ho automaticky přepočítá dle nových pravidel a zvýší, potvrdila šéfka odboru dávek generálního ředitelství úřadu práce Zdeňka Cibulková. Podle ní úřady nyní vyplácejí asi 150 tisíc příspěvků na bydlení a přibýt by nově mohlo dalších 50 tisíc.

Úřad práce má na rozhodnutí o přidělení dávky třicet dní. „Ale můžeme připočíst ještě lhůtu třiceti dalších dnů, pokud je potřeba provést ještě místní šetření. Velmi bych chtěla požádat o to, aby klienti uváděli telefonní číslo a e-mailovou adresu, neboť to je to nejrychlejší spojení,“ vzkázala ředitelka Odboru nepojistných sociálních dávek Úřadu práce ČR Zdeňka Cibulková.

Dávka mimořádné okamžité pomoci

Pomoci by měla i dávka mimořádné okamžité pomoci. Získat ji mohou ale jen lidé ve velmi vážné tísni bez prostředků. Úředníci posuzují nejen příjem a majetek samotného žadatele, ale i ostatních členů rodiny. Ministerstvo práce v minulosti podmínky kvůli dopadům covidové epidemie či konci dodavatelů energií zmírnilo. 

Lidem se do výdajů započítají i splátky hypoték či leasingů. Mohou mít také menší úspory. Naspořená částka nesmí přesáhnout dvojnásobek životního minima domácnosti a dvojnásobek nákladů na bydlení.