Inflace v EU klesla v říjnu na 3,6 procenta. Česko je na tom po Maďarsku nejhůř

Míra inflace v Evropské unii v říjnu klesla na 3,6 procenta. Ve své zprávě to uvedl statistický úřad Eurostat. V České republice růst cenové hladiny dosáhl podle Eurostatu 9,5 procenta a byl druhý nejvyšší ze zemí sedmadvacítky. Nejvyšší inflaci mělo s hodnotou 9,6 procenta Maďarsko.

V zemích eurozóny míra inflace klesla na 2,9 procenta ze zářijové hodnoty 4,3 procenta. Za měsíc říjen tak jde o stejnou hodnotu, jakou uváděla i předběžná zpráva Eurostatu zveřejněná koncem října. Předběžná zpráva data za celou Evropskou unii neobsahovala.

V porovnání se zářím klesla míra inflace ve dvaadvaceti členských zemích a v pěti vzrostla, poznamenal Eurostat. Nejnižší míru inflace měly letos v říjnu Belgie (-1,7 procenta), Nizozemsko (-1,0 procenta) a Dánsko (-0,4 procenta).

V Česku inflace dle unijního úřadu činila 9,5 procenta. Nutno podotknout, že údaje Eurostatu se liší od dat ČSÚ, protože unijní úřad vydává harmonizovaný index spotřebitelských cen. Mezi ním a indexem českého úřadu existují metodické rozdíly.

V říjnu k celkovému růstu cenové hladiny v eurozóně nejvíce přispěly ceny služeb. Následovala kategorie potraviny, alkohol a tabák.

Před rokem, tedy v říjnu 2022, byla v celé Evropské unii míra inflace 11,5 procenta. V Maďarsku tehdy činila 21,9 procenta a v Česku 15,5 procenta. V eurozóně byla před rokem inflace 10,6 procenta.

Míra inflace i nadále zůstává nad dvouprocentním cílem, který pro cenovou stabilitu stanovila Evropská centrální banka (ECB). Ta očekává, že na tuto hodnotu se inflace dostane ke konci roku 2025, což ale mají někteří zástupci centrální banky za příliš pozdě.