Huawei žaluje amerického regulátora. Podle čínské firmy zákazy porušují zákony

Huawei žaluje amerického regulátora (zdroj: ČT24)

Čínská společnost Huawei zažalovala americký regulační orgán – Federální komisi pro komunikace (FCC), který ji označil za hrozbu pro národní bezpečnost USA. Regulátor také doporučil nahradit čínské vybavení v telekomunikačních sítích jiným zařízeními. Už v březnu firma Huawei zažalovala americkou vládu za zákaz používání jejích výrobků federálními úřady.

Americká komise na konci listopadu za hrozbu národní bezpečnosti označila vedle Huawei také čínskou společnost ZTE.

Největšími klienty těchto firem jsou v USA hlavně venkovští operátoři, kteří při nákupu produktů a služeb Huawei a ZTE nemohou napříště využít prostředky z vládního fondu, jenž má k dispozici 8,5 miliardy dolarů (bezmála 197 miliard korun).

Telekomunikační regulátor navrhl, aby se čínské vybavení stávajících telekomunikačních sítí nahradilo jinými zařízeními. Huawei se také nesmí účastnit budování mobilních sítí páté generace (5G) v USA a ke stejnému postupu vybízejí Spojené státy i své spojence.

Huawei nyní FCC zažaloval, aby rozhodnutí regulátora zvrátil. „Zákaz porušuje práva společnosti a zákony schválené Kongresem,“ prohlásil podle portálu Nikkei Asian Review Dennis Amari, který je v Huawei ředitelem pro vztahy s americkou vládou. Dodal, že verdikt FCC čínskou firmu stigmatizuje a Huawei kvůli tomu nebude moci obchodně růst.

Varování zaznělo i v Česku

Server Nikkei Asian Review poznamenal, že až do letošního roku se Huawei držel v pozadí, ale v nedávné době podal po celém světě sérii žalob, mimo jiné za pomluvu ve Francii. Portál rovněž připomněl únorovou zprávu listu The Wall Street Journal, podle které Huawei pohrozil zažalovat českou vládu za tvrzení, že chytré telefony společnosti nejsou bezpečné.