Ghosn zůstává ve vazbě. Tokijský soud opět zamítl jeho žádost o propuštění

Tokijský soud podle očekávání v úterý zamítl žádost bývalého předsedy správní rady japonské automobilky Nissan Motor Carlose Ghosna o propuštění na kauci. A to i přesto, že nabídl, že bude nosit elektronický náramek, odevzdá svůj cestovní pas a najme ostrahu, která ho bude sledovat. Je vysoce pravděpodobné, že 64letý Ghosn, který byl loni v listopadu zatčen kvůli údajným finančním deliktům, zůstane ve vazbě až do soudního procesu, píše agentura Reuters.

Soud své rozhodnutí oznámil, aniž ho zdůvodnil, a Ghosnova rodina plánuje, že se proti němu odvolá. Dřívější žádost o propuštění na kauci byla zamítnuta vzhledem k obavám, že Ghosn, který má francouzské, libanonské a brazilské občanství, by mohl utéci a manipulovat s důkazy.

Carlos Ghosn byl zadržen kvůli obviněním, že využíval firemní peníze pro vlastní účely a že podhodnocoval osobní příjmy ve finančních výkazech. Vazba už mu byla několikrát prodloužena. Proces může začít až za šest měsíců. Ghosnovi hrozí až deset let vězení a pokuta deset milionů jenů (přes dva miliony korun). Obvinění, která vůči němu byla vznesena, Ghosn odmítá.

V cele se netopí, má jen sedm metrů, nedostává léky, stěžuje si Ghosnova manželka

Ghosnova žena si tento měsíc v dopise adresovaném organizaci na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) stěžovala na podmínky věznění svého manžela v Japonsku. Uvedla, že Ghosn je držen v nevytápěné cele, která má zhruba sedm metrů čtvrtečních, že jsou mu upírány léky a že od svého zadržení zhubnul o sedm kilogramů.

Správní rada Nissanu odvolala Ghosna z funkce předsedy krátce po jeho zadržení. Ghosn je však nadále předsedou správní rady i výkonným ředitelem francouzské automobilky Renault, se kterou Nissan tvoří alianci. Francouzská vláda, která je největším akcionářem Renaultu, minulý týden automobilku vyzvala, aby za Ghosna našla náhradu. Podle agenturních zpráv má správní rada výměnu projednat ve čtvrtek 24. ledna.

Nominační výbor předběžně podpořil kandidaturu šéfa společnosti Michelin Jeana-Dominiqua Senarda na funkci předsedy správní rady, do křesla výkonného ředitele by měl trvale zasednout Ghosnův náměstek Thierry Bollore, který ho nyní zastupuje.