Evropská unie a Nový Zéland podepsaly dohodu o volném obchodu

Evropská unie a Nový Zéland podepsaly dohodu o volném obchodu. Informovala o tom Evropská komise. Smlouva, která má vést k posílení vzájemného obchodu, by měla vstoupit v platnost v první polovině příštího roku, napsala agentura Reuters. V loňském roce obě strany podle údajů novozélandské vlády směnily zboží a služby za 20,2 miliardy novozélandských dolarů (zhruba 270 miliard korun).

Smlouvu v Bruselu podepsali eurokomisař pro obchod Valdis Dombrovskis a novozélandský ministr obchodu Damien O'Connor.

„Dohoda sníží firmám z EU cla o zhruba 140 milionů eur (přes tři miliardy korun) ročně,“ uvedla EK. „Očekává se, že vzájemný obchod se díky této dohodě během desetiletí zvýší až o třicet procent, roční export EU by mohl vzrůst až o 4,5 miliardy eur (přes sto miliard korun),“ dodala. Investice EU na Novém Zélandu by se podle komise mohly zvýšit až o osmdesát procent.

Jednání o dohodě trvala čtyři roky a podařilo se je uzavřít loni na konci června „Nový Zéland je pro nás klíčovým partnerem v indopacifickém regionu a tato dohoda o volném obchodu nás ještě více sblíží,“ okomentovala podpis předsedkyně EK Ursula von der Leyenová.

„Tato moderní dohoda o volném obchodu přináší velké příležitosti pro podniky, zemědělce i spotřebitele na obou stranách. Díky bezprecedentním sociálním a klimatickým závazkům podporuje spravedlivý a ekologický růst a zároveň posiluje hospodářskou bezpečnost Evropy,“ dodala.

Sankce za porušování ekologických či pracovních standardů

Pakt zahrnuje volný pohyb široké škály produktů od vepřového masa přes čokoládu až po víno, což jsou pro mnohé evropské země významné vývozní artikly. EU i jihopacifická země patří k zastáncům klimaticky šetrného přístupu k hospodářství. Dohoda je proto první podobnou smlouvou EU, která zavádí sankce za porušování ekologických či pracovních standardů.

Dohoda je součástí unijní strategie rozvíjet obchodní vztahy s důvěryhodnými partnery, mezi které patří také Austrálie. Podle Dombrovskise dosahuje EU „dobrých pokroků“ při obchodních rozhovorech s australskou vládou, jejichž další kolo se uskuteční tento týden, napsala agentura Bloomberg.