Růst HDP v Evropské unii ve čtvrtletí zrychlil na tři procenta

Brusel - Ekonomika Evropské unie ve třetím čtvrtletí vzrostla o 0,8 procenta, tedy výrazně více než ve druhém čtvrtletí, kdy růst činil 0,5 procenta. Ukázala to zpřesněná zpráva, kterou dnes zveřejnil statistický úřad Eurostat. Meziroční růst hrubého domácího produktu (HDP) zrychlil na tři procenta z předchozích 2,8 procenta, kde byl o čtvrtletí dříve.

V zemích eurozóny je zlepšení ještě zřetelnější. Čtvrtletní růst tam činil rovněž 0,8 procenta, zrychlil ovšem z 0,3 procenta, kde byl ve druhém čtvrtletí. Eurostat původně uváděl, že růst ve třetím čtvrtletí dosáhl 0,7 procenta. Meziroční tempo růstu zrychlilo na 2,7 z předchozích 2,5 procenta.

U meziročního srovnání byl růst v eurozóně v souladu s předběžnou zprávou, v celé Evropské unii byl ale proti původním informacím nepatrně vyšší. Podle předběžné zprávy činil 2,9 procenta.

Ze zemí, kde už jsou údaje k dispozici, nejrychleji rostla ekonomika Litvy. Ta proti druhému čtvrtletí vzrostla o 5,2 procenta. Hned za ní bylo s růstem 2,8 procenta Lotyšsko, třetí se umístilo Slovensko, jehož ekonomika vzrostla o 2,5 procenta. Růst české ekonomiky podle Eurostatu ve třetím čtvrtletí činil 1,4 procenta.

V meziročním srovnání je růst nejvyšší rovněž v Litvě, jejíž ekonomika vzrostla o 11,6 procenta. Meziroční růst slovenské ekonomiky činil 9,4 procenta, česká ekonomika vzrostla o 6,1 procenta.