Evropská komise vyměřila Intelu novou pokutu za zneužití postavení na trhu

Evropská komise (EK) vyměřila americkému výrobci čipů Intel pokutu 376,36 milionu eur (9,2 miliardy korun). Jde o nově vyměřenou pokutu, protože tu původní, z roku 2009 a v rekordní výši 1,06 miliardy eur, loni částečně anuloval Tribunál Soudního dvora Evropské unie.

Pokuta je za zneužívání dominantního postavení na trhu počítačových čipů. Komise v původním nálezu dospěla k závěru, že se Intel snažil zbavit konkurenční firmy Advanced Micro Devices (AMD) tím, že výrobcům počítačů dával za určitých podmínek slevy, aby preferovali jeho čipy.

Tribunál Soudního dvora EU loni pokutu částečně anuloval, protože Evropská komise podle něj sankci řádně nezdůvodnila. Napadl zejména tu část zdůvodnění, v němž EK popisovala, jak Intel podmiňuje přiznání slev splněním konkrétních podmínek na straně výrobců počítačů. Část námitek ale Tribunál Komisi uznal.

„V návaznosti na tento rozsudek v pátek EK přijímá nové rozhodnutí o uložení pokuty společnosti Intel pouze za čistá omezení. Ta se vztahují k době mezi listopadem 2002 a prosincem 2006. Spočívala přitom v platbách firmy třem výrobcům počítačů,“ uvedla během pátku Evropská komise. Šlo o výrobce HP, Acer a Lenovo.

Osm let vyšetřování

Podle názoru EK charakterizovaly zneužití dominantního postavení na trhu dva druhy chování společnosti Intel vůči jejím obchodním partnerům. Byly jimi čistá omezení a podmíněné slevy. U čistých omezení dal Tribunál Komisi za pravdu, že znamenají zneužití dominantního postavení.

Pokuta pro Intel byla v roce 2009 nejvyšší, jakou kdy nějaká firma dostala. Představovala 4,15 procenta tržeb tohoto amerického podniku z roku před jejím uložením a předcházelo jí osm let vyšetřování. Evropská komise jako exekutivní orgán EU plní mimo jiné roli antimonopolního úřadu.