Soudní dvůr EU částečně zrušil miliardovou pokutu pro Intel

Tribunál Soudního dvora EU částečně zrušil pokutu 1,06 miliardy eur (bezmála 26 miliard korun), kterou v roce 2009 vyměřila americkému výrobci čipů Intel Evropská komise (EK). Tribunál uvedl, že Komise pokutu řádně nezdůvodnila. Intel dostal pokutu za to, že se pokusil vytlačit z trhu svého konkurenta.

„Analýza provedená Komisí je neúplná a právně dostačujícím způsobem neprokazuje, že sporné slevy byly způsobilé nebo mohly vyvolávat protisoutěžní účinky,“ uvedli soudci. Tribunál je v Unii druhým nejvyšším soudem a spolu se Soudním dvorem je součástí Soudního dvora EU.

Komise Intelu pokutu vyměřila v květnu 2009 za zneužití dominantního postavení na globálním trhu s procesory. Společnost podle ní od října 2002 do prosince 2007 uplatňovala strategii, jejímž cílem bylo zbavit se na trhu konkurence. Intel se podle EK pokusil blokovat konkurenční firmu Advanced Micro Devices (AMD) poskytnutím slev výrobcům počítačů Dell, Hewlett-Packard, NEC a Lenovo za nákup většiny jejich čipů od něj.

Stejný soud v roce 2014 sice potvrdil rozhodnutí Komise z roku 2009, ale následně mu Soudní dvůr EU, tedy nejvyšší evropský soud, v roce 2017 nařídil, aby odvolání společnosti Intel znovu přezkoumal.

Povzbuzení pro Alphabet

Regulační úřady obecně nejsou příznivci slev. S nevolí nahlížejí na ty slevy, které poskytují dominantní hráči na trhu, protože se obávají, aby se neporušovala pravidla hospodářské soutěže. Firmy ale většinou argumentují tím, že úřady musejí negativní účinky na soutěž prokázat, než přijdou s postihy.

Proti středečnímu rozhodnutí soudu se obě strany mohou odvolat k Soudnímu dvoru, který je Tribunálu nadřazen. Agentura Reuters v této souvislosti poznamenala, že rozsudek povzbudí mateřskou společnost Googlu Alphabet, která se brání třem vysokým antimonopolním pokutám od Evropské unie.

Pokuta pro Intel byla v roce 2009 nejvyšší, jakou kdy nějaká firma dostala. Představovala 4,15 procenta tržeb tohoto amerického podniku z roku před jejím uložením. Předcházelo jí osm let vyšetřování.