Českým zemědělcům budou chybět cizinci na sezónní práce

Praha – Tuzemští zemědělci se obávají, že na sezónní práce nebudou mít dostatek pracovníků. Vina je podle nich na straně ministerstva práce a sociálních věcí, které omezilo pracovní povolení cizincům ze zemí mimo EU.

Ovocnáři tvrdí, že například bez Ukrajinců se při sklizni neobejdou. Budou tak muset místo nich zaměstnat důchodce nebo postižené. O důležitou pracovní sílu přijdou zejména pěstitelé chmelu – v jejich případě tvoří cizinci ze třetích zemí až čtvrtinu sezónních pracovníků – nebo ovocnáři.

Ministerstvo práce ale odůvodňuje omezení pracovních povolení pro cizince vně EU tím, že chce dát příležitost hlavně domácím pracovníkům, kteří by měli cizince nahradit. „Lze očekávat růst nezaměstnanosti, a proto chceme, aby nová pracovní místa byla nabízena primárně tuzemcům,“ říká mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Podle ovocnářů se ale nezaměstnaným Čechům do sezónních zemědělských prací nechce. Přístup ministerstva by tak mohl způsobit už letos velké problémy a české zemědělské produkty, jako například jablka nebo chmel, by se na trhu staly nedostatkovým zbožím.

Zemědělci očekávají nedostatek sezónních pracovníků (zdroj: ČT24)