Automobilku TPCA v Kolíně přebírá Toyota. Chce vyrábět i model Yaris a přibrat nové zaměstnance

Automobilku Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) v Kolíně plánovaně 1. ledna 2021 přebírá Toyota. Kolínský závod ponese název Toyota Motor Manufacturing Czech Republic. Jde o osmý závod Toyoty v Evropské unii.

Podle prezidenta Toyota Motor Europe Johana van Zyla reflektuje převzetí kolínského závodu dlouhodobou filozofii značky vyrábět auta tam, kde je prodává. 

V současné době firma investuje více než čtyři miliardy korun do rozšíření kapacity a modernizace závodu. V Kolíně se bude vedle malých vozů Toyota Aygo, Citroën C1 a Peugeot 108 vyrábět také větší model Yaris. Jeho výroba začne letos. Pro evropský trh ho nyní vyrábí v továrně ve Francii, kde nadále část výroby zůstane.

Značka TPCA tak k pátku končí, změnou prošly například již webové stránky automobilky, na továrně v Kolíně je nové logo Toyota.

Změny se dotknou i pracovníků, od konce února přechází závod na třísměnný provoz. Firma zaměstnává zhruba 2500 lidí, v dubnu loňského roku spustila nábor nových zaměstnanců do výroby modelu Yaris, přijmout jich chce až tisíc. 

Přes 3,7 milionu aut

Firma představuje jednoho z největších exportérů v Česku a zároveň největšího zaměstnavatele na Kolínsku. Podle dat Sdružení automobilového průmyslu klesla v loňském roce výroba aut v kolínské automobilce o 26,4 procenta na 147 865 aut. Od roku 2005, kdy byla uvedena do provozu, vyrobila přes 3,7 milionu aut.

Toyota, která je největší japonskou automobilkou, byla založena v roce 1947, počátky firmy je ale možné vystopovat až na konec 19. století. Společný podnik Toyoty, Peugeotu a Citroënu vznikl v roce 2002. Od roku 2005 vyrábí malé kompaktní vozy Toyota Aygo, Peugeot 108 a Citroën C1 a v jejich výrobě bude pokračovat i nadále.