Změny v důchodovém spoření ministerstvo financí odloží o půl roku

Ministerstvo financí o půl roku odloží některé chystané změny, které se týkají státní podpory penzijního spoření, napsal v pátek deník Právo. Podle něj budou moci lidé, kteří pobírají starobní důchod, ještě rok dostávat státní příspěvky na penzijní spoření. Týká se to čtvrt milionu střadatelů. Výše příspěvků u důchodového spoření, kdy maximální měsíční podpora stoupne z 230 na 340 korun, se změní také až od července 2024, uvedl deník.

Změny státní podpory penzijního spoření schválil kabinet v polovině června. Novela, kterou musí ještě posoudit parlament, má platit od příštího roku. „Přechodné období od ledna do června příštího roku se týká pouze státních příspěvků, to znamená změny jejich výše a zrušení jejich vyplácení střadatelům, kteří již pobírají starobní důchod. Hlavním důvodem je nutnost adaptace informačních systémů. Zavedení dlouhodobého investičního produktu (DIP) se přechodné období netýká,“ cituje Právo mluvčího ministerstva financí Stefana Fouse.

Ministerstvo už dříve uvedlo, že důvodem pro ukončení vyplácení státních příspěvků střadatelům s přiznaným starobním důchodem je to, že smyslem podpory je motivace lidí k tvorbě úspor pro důchodový věk. To po přiznání důchodu ztrácí smysl a spoření pak podle ministerstva slouží pouze jako krátkodobý spořicí produkt.

Podle vládního návrhu se zvýší práh pro čerpání státního příspěvku i maximální výše příspěvku a u nových smluv se prodlouží minimální doba spoření z pěti na deset let. Nově bude možné také využít daňové zvýhodnění dlouhodobých investičních produktů, které slouží k zajištění na stáří.