Ambulantní specialisté odvolali protest

Události: Ambulantní lékaři odvolali protest (zdroj: ČT24)

Ordinace v úterý a ve středu příští týden nezavřou ani ambulantní specialisté, dohodli se s resortem zdravotnictví a pojišťovnami, potvrdili ministr Vlastimil Válek (TOP 09) a předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko. Praktičtí lékaři, kteří původně se stávkou na protest proti příliš nízkému nárůstu úhrad za péči na příští rok přišli, protest po navýšení úhrad odvolali už před týdnem.

„Nyní dokončujeme finální podobu dohody. K jejímu podpisu dojde ve druhé polovině příštího týdne,“ řekl Válek. V současné době se k dohodě podle něj připojily čtyři pojišťovny, které mají osmaosmdesát procent pojištěnců. Ministr však chce přesvědčit i další tři.

Úhradovou vyhlášku podle Válka resort nezmění, pojišťovny peníze vezmou z dalších fondů. Částku ale specifikovat nechtěl. „Bavili jsme se o rámci a pravidlech, za kterých bude částka rozdělená,“ doplnil s tím, že podrobnosti budou součástí dohody příští týden.

Jojko příslib pojišťoven označil za kompromis. „Naše původní představy byly trošku větší z hlediska finančního naplnění,“ poznamenal.

„Je to dobrá zpráva pro pacienty – nemusíme poslouchat, že se nějaká vyšetření ruší nebo se posouvají,“ poznamenal prezident Svazu pacientů ČR Luboš Olejár. „Jsme rádi, že čtyři pojišťovny přistoupily k dohodě. Vyzýváme ale i ty zbylé, ať se přidají, jinak bychom to museli řešit zákonem. Naši právníci jsou připraveni,“ upozornil.

Ambulantní specialisté protestovat nebudou (zdroj: ČT24)

Kritika úhradové vyhlášky

Peníze z veřejného zdravotního pojištění by se měly rozdělovat na základě dohody mezi zdravotními pojišťovnami a zástupci jednotlivých oborů zdravotní péče. Pokud nedospějí k dohodě, stanoví výši úhrad ministerstvo zdravotnictví vyhláškou. Ve Sbírce listin ji musí publikovat do konce října.

Dle posledního návrhu je z 515 miliard korun na zdravotní péči na příští rok plánováno pro praktické lékaře 31 miliard, o 3,3 procenta více než letos. Pro ambulantní specialisty se počítá s 43,8 miliardy korun, což je meziročně o 4,6 procenta více. Na základě páteční dohody jim pojišťovny přidají, zatím ale není jasné kolik.

Řádově stovky milionů korun navíc praktikům vzalo ministerstvo z kapitoly centrové léky, na které je vyhrazeno čtyřicet miliard. To kritizovaly Asociace inovativního farmaceutického průmyslu nebo pacientské organizace, obávají se o dostupnost této léčby pro pacienty. V případě navýšení pro ambulantní specialisty se žádné peníze v rámci vyhlášky přesouvat podle Válka nebudou.

Úhradovou vyhlášku na příští rok kritizuje také segment zdravotnických laboratoří nebo domácí péče. Všem vadí zejména to, že jim úhrady nerostou tak rychle jako v předchozích letech. Podle Asociace českých a moravských nemocnic, která sdružuje menší zdravotnická zařízení, budou platby nemocnicím dokonce klesat, což na základě dřívějších rozhodnutí Ústavního soudu považují za neústavní.