TÉMA

Zorjan Jojko

Léky na cukrovku nebo ekzém by mohli předepisovat praktici

Praktičtí lékaři by mohli dostat možnost předepisovat i léky, které jsou zatím vyhrazeny pouze specialistům. Ministerstvo zdravotnictví chystá změnu, která se bude týkat například přípravků na cukrovku, ředění krve nebo kožní problémy. Zjednodušit jejich předepisování chce hlavně kvůli dlouhým objednacím lhůtám u ambulantních specialistů. Je přitom přesvědčeno, že praktičtí lékaři dokážou sami vyhodnotit, kde mají své limity, a při nejasnostech se obrátit na odborného lékaře. O tom však specialisté pochybují.
18. 5. 2024|

Část pacientů možná čeká méně cest za odbornými doktory. Léky by mohli předepsat i praktici

Praktičtí lékaři navrhli ministerstvu zdravotnictví, aby mohli nově předepisovat asi dvě stovky léků, které dosud spadají pod kontrolu specialistů. Resort souhlasí, změny chce zavést od podzimu. Část pacientů by pak mohla ušetřit cestu k některým odborným lékařům.
5. 6. 2023|

Vakcínu zatím podle Babiše dostalo čtyřicet tisíc lidí, s covidem-19 se potýká 156 tisíc nemocných

V Česku v pátek testy odhalily 13 029 případů koronaviru, laboratoře jich provedly sedmatřicet tisíc. S infekcí se v současnosti potýká 156 tisíc lidí, vyplývá z dat ministerstva zdravotnictví, což je dosud nejvíce. V nemocnicích leží 7249 pacientů, hospitalizovaných tedy zhruba o dvě stovky ubylo. Jedenáct stovek z nich je ve vážném stavu. Protiepidemický index PES stoupl na 87 bodů. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je naočkováno přibližně čtyřicet tisíc Čechů. Podle ministerstva práce od března nastoupilo do karantény kvůli koronaviru 344 tisíc lidí.
9. 1. 2021Aktualizováno9. 1. 2021, 21:31|