Úhrady za zdravotní péči chce ministerstvo zvyšovat jen mírně

Události: Peníze na zdravotní péči (zdroj: ČT24)

V prvním ministerském návrhu úhrad za zdravotní péči na příští rok nechce resort, i kvůli letošnímu plošnému přidání zdravotníkům v nemocnicích, příliš přidávat. Na zdravotní služby navrhuje z veřejného pojištění vydat o šestnáct a půl miliardy korun víc než letos, tedy o tři procenta. Podle části poskytovatelů péče je to málo.

Odpoledne po práci patří mezi nejvyhledávanější časy k návštěvě praktického lékaře. V příštím roce by se častěji mohlo ordinovat déle i díky takzvaným týmovým praxím, které návrh úhradové vyhlášky podporuje. Další z nápadů praktiků naopak resort nezohlednil.

V úhradové vyhlášce tak podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky například vůbec není mechanismus, že se ordinace mezi sebou domluví tak, aby zajistily pro svoje pacienty péči pět dnů v týdnu do osmnácti hodin. 

A spokojení nejsou praktičtí lékaři ani s celkovým navýšením úhrad v průměru o 2,4 procenta.

„My dáváme pojišťovnám velký prostor, aby mohly udělat individuální rozdíly v těch oblastech, kde je dostupnost horší. Někde se můžeme dostat až na pět procent,“ přibližuje ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Události, komentáře: Debata o zdravotnictví (zdroj: ČT24)

Nemocnice dostaly letos miliardy na platy

Vyhláška počítá s tím, že déle otevřeno budou mít odborné praxe. Ministerstvo chce u ambulantních specialistů zavést plošný bonus za delší ordinační dobu, pokud by ji lékaři prodloužili z nynějších 30 na 35 hodin. Podle profesního sdružení by se ale úhrady měly odvíjet od náročnosti pacientů.

I s těmito bonusy by však úhrady do této oblasti měly růst v průměru o jedno procento. Některé odbornosti by si navíc podle předsedy Sdružení ambulantních specialistů Zorjana Jojka pohoršily.

„Návrh vyhlášky je zklamáním. Sice ještě máme naplánované jednání s panem ministrem, takže všechno se může změnit, ale zvažujeme důrazné protesty,“ neskrýval pesimismus Jojko.

Do akutní lůžkové péče má oproti letošku jít také zhruba o procento víc prostředků. Nemocnice ale pracují s výrazně vyšší základnou po letošním přidání tří miliard na platy. O platových podmínkách na příští rok se ještě jedná.

Podle předsedy Asociace českých a moravských nemocnic Michala Čarvaše nelze předpokládat, že „by tady byly prostředky k plnění nějakých podmínek zákona o odměňování“.

Odbory se však s ministrem Válkem mají znovu sejít tento týden, situace by se tak mohla vyjasnit.