Platby za státní pojištěnce stoupnou o tři miliardy, rozhodl kabinet

Vláda ve středu schválila nařízení, podle kterého by měl stát na své pojištěnce na zdravotním pojištění příští rok zaplatit 154,6 miliardy korun, meziročně o 3,1 miliardy víc. Platba státu tak příští rok vzroste na 2127 korun za osobu měsíčně, když letos činí 2085 korun. Kabinet dále souhlasil se vznikem Rady vlády pro veřejné zdraví jako svého poradního orgánu, Česko ji bude mít mezi prvními v Unii. Vláda se také shodla na tom, že policistům a hasičům od ledna stoupne objem platů o pět procent.

Státními pojištěnci jsou děti, senioři či nezaměstnaní. Částka, kterou stát platí do systému veřejného zdravotního pojištění, se za deset let ztrojnásobila. Přesto nepokrývá náklady, které tito pojištěnci čerpají, dorovnávané jsou tak z vyšších plateb zaměstnanců, zaměstnavatelů či podnikatelů. „Meziročně půjde o navýšení o dvě procenta, rozdíl tak bude 3,1 miliardy korun,“ ujasnil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Nařízení vlády navyšuje pro příští rok vyměřovací základ, ze kterého odvádějí například podnikatelé minimální pojistné. Od 1. ledna každého roku se od loňska zvyšuje o součet růstu cen, tedy inflace, a jedné poloviny růstu reálné mzdy. Letos je vyměřovací základ stanovený na 15 440 korun, příští rok bude 15 749 korun.

Celkově tvoří podíl státu na příjmech veřejných zdravotních pojišťoven necelou třetinu. Příjmy veřejného zdravotního pojištění rostou spolu s ekonomikou, letos jsou plánované na 502,6 miliardy korun. Pojistné zaměstnanců se odvíjí od výše jejich platů. Přímo na zdravotní služby má letos jít 498,3 miliardy korun, z toho asi 281 miliard korun do lůžkové a 135 miliard korun do ambulantní péče.

Tisková konference po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Rada vlády pro veřejné zdraví

Co se týče Rady vlády pro veřejné zdraví, ta se zaměří na podporu zdravého životního stylu, prevenci nemocí a sledování zdravotních rizik. Poprvé se sejde na podzim. „Je to součást připravované restrukturalizace veřejného zdraví v Česku,“ řekl Rakušan (STAN). Požadavek na zřízení rady podle něj vychází i z EU a Světové zdravotnické organizace (WHO). „Jsme jedním z prvních států, který tuto radu ustanovil, což nám dává i konkurenční výhodu v rámci potenciálních projektů, které by se mohly České republiky týkat,“ dodal.

„Prevence, veřejné zdraví a zdravý životní styl není něco, co řeší pouze ministerstvo zdravotnictví. Jde o multidisciplinární problematiku, a pokud má být podpora veřejného zdraví skutečně efektivní, je nezbytné vtáhnout více do hry i další resorty, samosprávu, průmysl a další aktéry,“ podotkl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Předsedou rady bude ministr zdravotnictví, místopředsedkyní hlavní hygienička. Právě nová šéfka této sekce na ministerstvu, dosavadní ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková, o vznik tohoto orgánu usilovala.

Policistům a hasičům stoupne objem platů

Kabinet se podle Rakušana dále shodl na tom, že policistům a hasičům od ledna stoupne objem platových prostředků o pět procent . Ministr vnitra chce odměňovat zejména pracovníky v terénu. „Rozhodně nechceme platit důstojníkům z policejního prezidia, ale chceme z finančních prostředků odměňovat aktivní lidi, kteří vykonávají práci na ulici a dbají o naši bezpečnost,“ poznamenal Rakušan.

„Určení do objemů umožňuje mnohem lépe, než konkrétní určení do tarifů ve všech třídách, kde potom platíme a přidáváme i těm, kteří už teď nadprůměrné příjmy v rámci policie mají,“ doplnil ministr.

Rakušan zároveň usiluje o to, aby vývoj platů policistů a hasičů byl předvídatelný na tři roky dopředu. Jedná o tom prý s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) a čeká jej také jednání s odbory. Připomněl, že se příslušníkům bezpečnostních sborů platy o deset procent zvýšily loni v lednu, i to, že se od července vrátil příspěvek na stravné a podařilo se zajistit 1,95 miliardy korun na provoz a investice bezpečnostních sborů.