Povodně způsobily škody na majetku státu až 30 miliard, řekl Stanjura

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) odhadl škody po povodních na majetku státu na 25 až 30 miliard korun. Pojišťovny vyplatí osmnáct miliard na pojistných událostech, částka pokryje přibližně polovinu škod na soukromém majetku. Do 5. prosince musí česká vláda předložit žádost o peníze z evropského fondu solidarity, zdůraznil Stanjura. Kabinet plánuje ve středu schválit finanční programy na podporu zasažených obcí a domácností. V pátek z nich bude možné získat první peníze.

Vláda by ve středu podle Stanjury měla schválit uvolnění podpory v průměru 40 tisíc korun na domácnost postiženou povodněmi, o které rozhodla už dříve. Mezi jednotlivé domácnosti bude peníze rozdělovat obec. „V tuto chvíli tam budeme alokovat jednu miliardu, pokud se ukáže, že to není dostatečné, tak tu alokaci zvýšíme,“ ujistil.

Druhé opatření se zaměřuje na obnovu vodovodů a kanalizací, které jsou ve vlastnictví místních samospráv. „Tam budeme navrhovat alokaci dvě miliardy,“ prozradil Stanjura.

Studio ČT24: Ministr Stanjura o obnově po povodních (zdroj: ČT24)

„Pak určitě bude rozpočtové opatření, které bude směřovat do sociální oblasti. Do oblasti dávek v hmotné nouzi, zejména mimořádné okamžité pomoci. Tam se ta částka očekává mezi dvěma a třemi miliardami,“ zmínil Stanjura.

V příštím týdnu by vláda měla schválit podporu pro zajištění nouzového ubytování nebo dočasných prostor pro školní výuku. Připravuje se také podpůrný program na obnovu sportovišť, na nichž jsou podle Národní sportovní agentury škody za osm set milionů korun.

Členové vlády také podle Stanjury budou v příštím týdnu jednat se starosty nejpostiženějších obcí v Moravskoslezském a Olomouckém kraji o další pomoci, která je na místě potřeba.

Evropské peníze

Přibližně do 5. prosince musí česká vláda předložit žádost o peníze z evropského fondu solidarity. K tomu potřebuje podklady od obcí a krajů. Ministr zdůraznil, že minimální výše škody pro čerpání podpory z tohoto evropského nástroje, která činí čtyřicet miliard korun, určitě bude překročena.

Podle doby trvání stavu ohrožení měly kraje vyčíslit škodu do 20. října. V případě dvou obcí s rozšířenou působností v Olomouckém kraji a osmi v Moravskoslezském kraji, ve kterých došlo k prodloužení stavu ohrožení, je resort připravený na případné zdržení.

Ministerstvo zemědělství podle Stanjury zatím vyčíslilo škody na majetku povodí a na lesích na třináct miliard korun. Ministerstvo dopravy odhaduje škody na státní dopravní infrastruktuře na osm až deset miliard korun. Další ministerstva odhadují škody ve svých resortech v řádu jednotek miliard korun.