Zimola vyzval Pocheho, aby se vzdal ministerských ambicí. Odmítl ho

Druhý muž sociální demokracie Jiří Zimola v rozhovoru pro Právo vyzval svého stranického kolegu a europoslance Miroslava Pocheho, aby se vzdal aspirací na post ministra zahraničních věcí. To provizorně řídí jejich stranický šéf Jan Hamáček, protože prezident republiky odmítl Pocheho jmenovat. Europoslanec na svém ministerském angažmá nicméně nadále trvá.

„Byl bych rád, kdyby Miroslav Poche upozadil své osobní ambice a neposkytoval bojovná mediální prohlášení, aby ujistil veřejnost, že bude ministrem,“ řekl Zimola Právu. „Pokud je zastáncem nové koaliční vlády, jak sám tvrdí, měl by ji podpořit i z pozice řadového člena strany.“

Někdejší jihočeský hejtman má za to, že je veřejnost debatami o personálním obsazení ministerstva zahraničí unavená a stojí v první řadě o funkční vládu s důvěrou. ČSSD podle něj musí brát ohledy na názor premiéra Andreje Babiše (ANO), komunistů i prezidenta Miloše Zemana.

Náhradník? Podle Zimoly Kohout, Chmelař nebo Kaucký

Pocheho, jehož vládní angažmá odmítá jak Pražský hrad, tak KSČM (na jejímž hlasování zisk důvěry menšinového kabinetu ANO a ČSSD stojí), by podle Zimoly strana mohla nahradit někdejším úřednickým ministrem zahraničí Janem Kohoutem, vládním tajemníkem pro evropské záležitosti Alešem Chmelařem nebo bývalým náměstkem z Černínského paláce Lukášem Kauckým.

Vedle uvedených jmen Zimola v minulosti zmiňoval i případné opětovné angažmá bývalého šéfa české diplomacie Lubomíra Zaorálka, který v současnosti vede sněmovní zahraniční výbor. Neúspěšný lídr ČSSD pro poslední poslanecké volby ale svou novou účast ve vládě odmítl. Mediální spekulace pak zmiňovaly i amerického ambasadora a někdejšího šéfa zahraničního odboru Hradu Hynka Kmoníčka.

Poche se ambicí vzdávat nehodlá

Poche, který by měl ve vládě reprezentovat pražskou organizaci sociálních demokratů, ovšem Zimolovu výzvu odmítl a trvá na své vládní účasti. „Nechci komentovat soukromé názory bývalého hejtmana. Cítím silnou podporu z ČSSD včetně předsedy Hamáčka,“ řekl serveru Novinky.cz a na dotaz, zda se postu ministra nevzdá, odpověděl: „Takovou možnost nezvažuji.“

Pobídku stranické dvojky pak odmítl i šéf sociálních demokratů. „To je osobní názor pana Jiřího Zimoly,“ prohlásil Hamáček. „Problém chci řešit, ale snad všichni pochopí, že není možné ho řešit v řádu hodin. Vyžaduje to jednání a bude to nějakou dobu trvat.“

Termín, dokdy by měla ČSSD křeslo v Černínském paláci plnohodnotně obsadit, není stanoven, podle Zimoly ale i sám Hamáček ví, že se dvě ministerstva zároveň nedají řídit dlouhodobě.

Statutární místopředseda by proto uvítal, kdyby měl Lidový dům o ministerstvu zahraničí jasno do 11. července. Tehdy má ve sněmovně proběhnout očekávané hlasování o důvěře Babišově druhé vládě. Hamáček ale předpokládá, že se předsednictvo ČSSD k obsazení ministerstva zahraničí sejde „spíš až po jedenáctém“.