Zeman udělil milost chronicky nemocnému stíhanému za krácení daně

Prezident Miloš Zeman udělil milost těžce chronicky nemocnému, který je stíhán za zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Prominul mu také půlroční podmíněný trest, který dostal za ohrožení pod vlivem návykové látky. Informoval o tom jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman podle Ovčáčka přihlédl ke zdravotnímu stavu omilostněného, který trpí závažným chronickým onemocněním několika životně důležitých orgánů, a to až na hranici jejich selhávání. „Tato onemocnění jej ve svém souhrnu mohou ohrozit na životě. Na současně uložený trest zákazu řízení motorových vozidel se milost nevztahuje,“ dodal mluvčí.

Udělení milosti Pražský hrad zveřejnil ve stejnou dobu, kdy je prezident hospitalizován

Už před prezidentskými volbami v roce 2013 Zeman řekl, že milosti bude dávat jen ve striktně omezeném okruhu humanitárních případů. Jako podmínky si stanovil to, že pachatel nesmí mít na svědomí závažný trestný čin, musí mít závažné zdravotní problémy a zajištěné rodinné zázemí. Tyto zásady několikrát nesplnil, omilostnil například doživotně odsouzeného dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka.