Podle Ústavního soudu bylo chybou, že oběti týrání v rodině přišly o odškodnění

Nejvyšší soud musí znovu rozhodnout v případu nevlastních sester, které týral otec. Pachatel sice šel do vězení, ale po zásahu Nejvyššího soudu nedostaly oběti náhradu nemajetkové újmy. Obrátily se na Ústavní soud, který nyní rozhodl, že s oběma nebylo jednáno předvídatelně a ocitly se ve slepé procesní uličce, a tak se nemohly žádným způsobem odškodnění domoci.

Fyzické i psychické týrání se podle pravomocného rozsudku odehrávalo v letech 2008 až 2018 na Rychnovsku v hospodářství, kde žil muž se svou vlastní dcerou a s manželkou a jejími dětmi. Krajský soud v Hradci Králové v minulosti poslal otce rodiny na tři roky do vězení za to, že podle verdiktu ostatní členy rodiny bil, urážel, omezoval či nepřiměřeně zatěžoval fyzickou prací.

Původně soudy přiznaly jeho vlastní i nevlastní dceři také náhradu nemajetkové újmy – nevlastní 23 tisíc, vlastní 27 tisíc korun. Muž sám jim již předtím dobrovolně poslal každé 70 tisíc korun. Nejvyšší soud, který pak rozohodoval o jeho dovolání, pak ale výrok o náhradě zrušil. Podle Nejvyššího soudu nebyl od počátku řádně uplatněný a dostatečně konkretizovaný.

Podle aktuálního rozhodnutí Ústavního soudu ale Nejvyšší soud chyboval – zejména tím, že poškozeným nedal prostor vyjádřit se k pachatelovu dovolání. Nyní to musí napravit.

„Nejvyšší soud se jich zeptá na jejich názor, doručí jim dovolání, bude s nimi jednat v dovolacím řízení a znovu rozhodne o jejich právech. Dosud tak neučinil, postupoval nepředvídatelně a v zásadě poškozené vyšachoval,“ řekl soudce zpravodaj Jaromír Jirsa.

Ústavní soud již v minulosti rozhodl také o stížnosti nevlastního syna odsouzeného muže. Byl v totožné procesní situaci jako dcery. I v jeho případě musí znovu rozhodnout Nejvyšší soud.