Žalobci jako nedůvodné odložili trestní oznámení na Rychetského za jeho výroky o Klausovi

Trestní oznámení na Pavla Rychetského kvůli jeho výrokům o údajném napojení exprezidenta Václava Klause na Rusko bylo nedůvodné. Státní zastupitelství případ ukončilo, aniž by se věcí zabývala policie. Pro Českou televizi to uvedl Tomáš Svoboda z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2. Trestní oznámení na předsedu Ústavního soudu podal na jaře Petr Macinka, mluvčí Institutu Václava Klause. Podle Macinky se Rychetský dopustil pomluvy a křivého obvinění.

„Oznámení bylo vyhodnoceno jako zcela nedůvodné a bez dalších opatření založeno,“ sdělil České televizi státní zástupce Tomáš Svoboda. ČT informaci získala na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Doplnil, že policie se případem nebude zabývat a nikdo ve věci není podezřelý pro jakýkoli trestný čin. „Policejní orgán úkony trestního řízení nezahájil, protože mu oznámení jako nedůvodné nebylo vůbec postoupeno,“ uvedl Svoboda.

Macinka podal trestní oznámení kvůli Rychetského vyjádření v rozhovoru na rádiu Frekvence 1 z 26. dubna. Rychetský v něm odpovídal na dotaz moderátora, zda mu vadí některá vyjádření Klause nebo expremiéra Andreje Babiše (ANO) v souvislosti s děním na Ukrajině.

Rychetský tehdy uvedl, že výroky Klause nebo Babiše nepovažuje za vhodné jakkoli komentovat. „Dokonce jsem získal pocit, že ať přímo nebo nepřímo je ten Institut Václava Klause patrně z ruské strany nějak podporován finančně, a nepochybně hraje tedy roli, jak bych to řekl, stejnou jako ti ruští trollové, to znamená podpory něčeho, co je tak hanebné a barbarské, že si to skutečně nezaslouží žádným způsobem se snad tím vážně zabývat,“ řekl v pořadu. Když se ho moderátor zeptal, zda tím myslí přímo Klause, Rychetský odpověděl, že ano. 

Macinka k trestnímu oznámení dříve uvedl, že se Rychetský podle něj dopustil trestného činu pomluvy. Dodal také, že se Rychetský slovy o Klausovi a jeho údajné podpoře „něčeho, co je tak hanebné a barbarské“ mohl dopustit i trestného činu křivého obvinění. Všechna tato nařčení státní zastupitelství vyhodnotilo jako nedůvodná.

„Už se nevrátí“

Bývalý prezident Václav Klaus se k dění na Ukrajině vyjádřil několikrát, 24. února, v den, kdy Rusko na Ukrajinu zaútočilo, mimo jiné uvedl, že „napadení suverénní země je neakceptovatelné a je potřeba jej odsoudit“. V rozhovoru pro Frekvenci 1 v dubnu označil válku proti Ukrajině za zločin, tragickou chybu a řekl, že ji nelze ospravedlňovat.

Na dotaz, jestli odsuzuje chování Ruska, když vidí třeba záběry z Buče nebo z Mariupolu, Klaus uvedl, že se neživí tím, že by „sledoval tyhlety obrázky“. „A prostě určitě jsou tragické. Na druhé straně by bylo dobře vědět, co z toho je skutečně autentická fotografie a záběr a co z toho nastylizovaná propaganda“, uvedl. „Prostě válka je zlo. A to všechno, co se děje, je doprovodný, nevyhnutelný jev, součást každé ze všech válek, které se zatím v historii lidstva děly,“ dodal.