Za potřísnění ruské ambasády kečupem dostala skupina od úřadu napomenutí

Úřad Městské části Prahy 6 potrestal napomenutím tři lidi za potřísnění ruské ambasády kečupem. Incident se stal v polovině dubna poté, co premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že české bezpečnostní složky mají důvodné podezření o zapojení příslušníků ruské tajné služby GRU do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. Kečup měl podle vyjádření jednoho z aktérů symbolizovat krev a připomenout dvě oběti výbuchu. Kromě třech potrestaných lidí úřad prošetřoval ještě další dva účastníky incidentu. Podle úředníků se jim ale přestupek nepodařilo prokázat.

„Případ se týkal pěti osob, které byly podezřelé z poškození cizí věci, případně znečištění veřejného prostranství. U dvou z těchto osob byla věc odložena, neboť se dle výsledného právního stanoviska dotyční nedopustili přestupku. Zbývajícím třem osobám byl v příkazním řízení uložen správní trest formou napomenutí,“ uvedl mluvčí městské části Jiří Hannich.

Nikdo z nich podle něj nepodal proti rozhodnutí odpor. Všechny příkazy jsou tak pravomocné.

Incident se odehrál 17. dubna 2021 v nočních hodinách. Policie na místě zadržela sedm lidí, kteří měli ambasádu znečistit. Pro podezření z přestupku následně policisté předali pět z nich do správního řízení Úřadu městské části Praha 6. Ten nyní rozhodl o potrestání třech z nich.

Změny v počtech na ambasádě

Premiér Andrej Babiš (ANO) 17. dubna 2021 na tiskové konferenci uvedl, že české bezpečnostní složky mají důvodné podezření, že do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby GRU.

Z Česka bylo kvůli tomu do konce letošního května vyhoštěno 123 ruských občanů, z nich třicet diplomatů. Osmnáct jich bylo podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) identifikováno jako členové ruských tajných služeb. Na ambasádě by tak nyní mělo působit pouze sedm diplomatů a pětadvacet administrativně-technických pracovníků.

Sklad číslo šestnáct ve Vrběticích na Zlínsku explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo dvanáct pak 3. prosince téhož roku. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Oba sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Munice uložená v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena.