Z Chlumce je to do Prahy blíž než z Hradce, přesto jsou jízdenky dražší. Starosta se zlobí na dráhy

Události v regionech: V cenách jízdného u Českých drah jsou paradoxy (zdroj: ČT24)

V Chlumci nad Cidlinou se zlobí. České dráhy prodávají jízdenky z Prahy do Hradce Králové, které jsou levnější než do bližšího Chlumce. Podle starosty je to nespravedlivé vůči venkovským regionům. Na mnoha trasách není podobný paradox žádnou novinkou. Cestující si proto raději kupují jízdenky na delší trasy, které vycházejí levněji.

Z Prahy do Chlumce nad Cidlinou stojí základní jízdenka platná v přímém rychlíku 135 korun, do Hradce Králové nabízejí České dráhy jízdenky za 105 korun. K dispozici jsou i lístky o deset korun levnější, které ale platí jen v konkrétních spojích a je jich omezený počet.

Že platí o 30 až 40 korun více, i když jsou Praze blíže, se Chlumeckým samozřejmě nelíbí. „Je to absolutní nespravedlnost vůči nám, obyvatelům venkovských regionů,“ zlobil se chlumecký starosta Miroslav Uchytil (KDU-ČSL). Krajský radní pro dopravu Martin Červíček (ODS) avizoval, že se chce „zeptat, jak je to možné“.

Srovnání cen u ČD
Zdroj: ČT24/ČD

Podle mluvčího drah Radka Joklíka je to tím, že cestující srovnávají různé typy jízdenek. „Za 95 korun do Hradce jsou nejlevnější jízdenky, kterými motivujeme zákazníky k cestování na vybrané relaci,“ uvedl s tím, že jsou v prodeji pouze desítky takových lístků, a když se vyprodají, musí cestující již zaplatit více.

Cestující do Chlumce ale takové argumenty odmítají a místo toho si začali kupovat levnější jízdenky na delší trasu. „V Praze si koupím lístek až do Hradce a vystoupím v Chlumci. Vystoupím tedy dřív,“ ozřejmil cestující Marek Mikota.

Když v minulém desetiletí začaly České dráhy experimentovat s levnými jízdenkami pro spojení největších měst, bylo možné za určitých okolností sehnat levněji jízdenku z Prahy do Ostravy než třeba do Ústí nad Orlicí. To dnes již sice neplatí, přesto je stále možné cestovat vlakem mezi velkými městy levněji než mezi městy menšími, i když jde často o větší vzdálenost. Příkladem může být třeba cesta z Prahy do Brna (255 kilometrů) za 175 korun oproti cestě z Kolína do Blanska (171 kilometrů) za 195 korun.