Vyšetřovatelé zjišťují, zda rozvědka pomáhala s tajným nahráváním Babiše v aféře Šuman

Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) začal zjišťovat, zda měl něco společného s nahrávkami nynějšího designovaného premiéra Andreje Babiše (ANO), které zveřejnil twitterový účet Julius Šuman. Upozornil na to server iROZHLAS.cz. Babiš záznamy označil za zmanipulované a podal kvůli nim trestní oznámení.

V české civilní rozvědce probíhá jednak vyšetřování údajných problémů s hospodařením, kvůli kterým ministr vnitra v demisi suspendoval ředitele ÚZSI Jiřího Šaška, ale také vyšetřování možné role jejích agentů při pořízení a zveřejnění nahrávek Andreje Babiše.

Rozhlasu a později i České televizi to potvrdil předseda sněmovní komise pro kontrolu činnosti ÚZSI Pavel Blažek (ODS). Podotkl však, že nejde o žádnou novinku. Vyšetřování možné účasti rozvědky na odposlouchávání Babiše jde ruku v ruce s šetřením údajně problematických zakázek.

„Od února se věci vyšetřovaly a vyšetřují se,“ podotkl Pavel Blažek. Dodal, že podezření v souvislosti s odposloucháváním Babiše považuje za závažnější než hospodářskou část vyšetřování.

„Závažné je to podezření už tím, že ho říká stávající premiér ČR. To neříká ani poslanec Blažek ani žádný novinář, ale jeden z nejvyšších funkcionářů tohoto státu. V tomto smyslu je to závažné podezření. Ale závažné je samozřejmě i to, pokud se to neprokáže. Pak to jde na adresu Andreje Babiše, že tímto způsobem poškozuje pověst rozvědky v zahraničí,“ míní předseda dohledové komise a poslanec opoziční ODS.

Rozvědka ani Vrchní státní zastupitelství v Praze, které vnitřní vyšetřování dozoruje, se k nynějšímu dění v rozvědce nevyjádřily. Sám Blažek však podotkl, že kdyby se prokázalo, že rozvědka zasáhla do vnitropolitického boje, bylo by to srovnatelné s americkým případem Watergate. „Nemůže to zůstat bez řešení, a to nejenom personálních. Je to velký problém a představa, že by se dvě strany neměly rády a používaly státní orgány proti sobě, mě opravdu děsí,“ dodal.

Ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar (za ANO) zdůvodnil vyšetřování v ÚZSI, které prozatím stálo místo Jiřího Šaška, tím, že má náznaky, že ÚZSI prováděla nákupy materiálu za nepřiměřené ceny. Ministr má také podezření, že rozvědka prováděla činnost, která jí podle zákona nepřísluší, což by mohlo být sledování osob na českém území. Spekulace o spojení rozvědky s účtem Julius Šuman se objevily už loni, ale Šašek to popíral.

Jméno Šuman si internetová skupina zvolila podle skutečné osoby Julia Šumana, příslušníka komunistické tajné policie (StB), který podle archivních dokumentů s Andrejem Babišem podepsal vázací akt. Nahrávky se na účtu Julius Šuman začaly objevovat začátkem loňského května.

Na jedné nahrávce se třeba šéf hnutí ANO a tehdejší ministr financí Babiš vulgárně vyjadřuje o ministrech z ČSSD, na dalších údajně diskutuje s redaktorem Mladé fronty DNES Markem Přibilem o zveřejnění kompromitujících informací na představitele ostatních stran, hovořil také o opavské firmě FAU, která skončila po zásahu finanční správy v konkurzu.