Výměna řidičského průkazu může počkat, dohodly se resorty. V době nouzového stavu se na končící platnost nehledí

Havlíček: Na neplatné doklady se hledí jako na platné (zdroj: ČT24)

Lidé, kterým v době nouzového stavu skončila nebo končí platnost řidičského oprávnění, mohou dál jezdit, na doklad se bude do konce zvláštního režimu hledět jako na platný. Ministerstvo dopravy se na toleranci dohodlo s ministerstvem vnitra, na některých úřadech zejména v Praze se totiž tvořily fronty.

Pokud uplynula doba platnosti řidičského průkazu v nouzovém stavu, řidiči za jízdu s takovým dokladem nebudou postihováni. Tak zní nové opatření ministerstva dopravy, které má zatím platit dva týdny po dobu nouzového stavu a pouze v České republice.

S případným pokračováním nouzového stavu by se prodloužila i tolerance. Resort dopravy už jedná s Evropskou komisí o návrhu prodloužení platnosti propadlých řidičských průkazů až do 31. března 2021.

Ministerstvo doporučuje rezervační systém úřadů

Ministerstvo dopravy se na nynější toleranci dohodlo s vnitrem, na některých úřadech se totiž tvořily fronty lidí, kteří si chtěli nechat průkaz vyměnit. Na Oddělení registru motorových vozidel na pražském Vyšehradě například zájemci čekali až ve stometrové frontě. Podle resortu dopravy by lidé pro výměnu dokladů měli využívat rezervační systém úřadů.

Ještě letos by řidičské průkazy měly končit asi 300 tisícům lidí. O doklad lze zažádat až tři měsíce dopředu, o konci platnosti se mohou lidé nechat nově informovat prostřednictvím Portálu občana.