U některých úřadů se kvůli zkrácenému provozu tvoří fronty, lidé přitom chodí i zbytečně předčasně

Události: Dlouhé fronty na úřadech kvůli covidu-19 (zdroj: ČT24)

Některé úřady jsou kvůli zkrácené otvírací době přetížené a tvoří se před nimi dlouhé fronty. Lidi vyzývají, aby zvážili, zda je jejich návštěva skutečně nutná. Zároveň doporučují on-line rezervaci, termíny ale často bývají obsazené i na dva týdny dopředu. Dočasné uznávání neplatných dokladů, tak jako tomu bylo při jarním nouzovém stavu, přitom ministerstva neplánují.

U úřadu na pražském Vyšehradě čekali lidé v pondělí jak vevnitř, tak postávali v hloučku před budovou. Jeden ze dvou úředních dnů v týdnu tu chtělo využít bezmála patnáct set lidí. Jeden z nich se tak na řadu dostává až za dvě hodiny. „Je to úplně šílené, jestli je tohle způsob, jak zamezit šíření nákazy,“ komentovala dlouhé fronty jedna z čekajících Lucie Kovářová.

Minulý týden došlo mezi lidmi čekajícími ve frontě i k potyčce, na pořádek proto v pondělí přijela dohlížet městská policie. Největší nápor je tu právě na začátku týdne a ve středu, ostatní dny totiž úředníci přijímají jen předem objednané.

Lidé se sice můžou objednat i mimo úřední hodiny, a to prostřednictvím on-line formuláře, jenže všechny termíny až do konce října jsou už obsazené.

„Já prosím všechny klienty, aby skutečně zvážili, zda je jejich cesta na úřad nutná, stává se nám totiž, že lidé jdou řešit řidičský průkaz, který má ještě více než půl roku platnost,“ popisuje mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Třeba při žádosti o řidičský průkaz ale lidé nemusí využívat jen registr řidičů, ale kterýkoliv úřad obce s rozšířenou působností. Třeba jen o necelé dva kilometry dál od Vyšehradu bylo lidí o poznání méně.

I tak jich ale bylo víc, než by dokázali zvládnout. Už po jedenácté hodině proto přestali přijímat ty, kteří nebyli objednaní.

„Abychom byli schopni odbavit klienty, kteří už čekají do dvou až tří hodin odpoledne, abychom pak stihli i ty objednané,“ komentuje vedoucí správního odboru městského úřadu Černošice Radek Haugvic.

Větší nápor lidí hlásily i další úřady v Česku. Do konce roku skončí platnost asi 360 tisícům řidičských průkazů. Fronty se tak kvůli zkrácené úřední době budou patrně tvořit i další dny.