Některé úřady ochromil koronavirus, lidé se nevyhnou čekání ve frontách

Události: Koronavirus komplikuje vydávání průkazů (zdroj: ČT24)

Kvůli koronaviru se uzavřela některá oddělení na úřadech v Praze nebo Ostravě. Řidiči se nevyhnou stání ve frontách třeba kvůli výměně řidičských průkazů. Do konce roku by o ni mělo požádat ještě přes 400 tisíc lidí.

Na úřadě městské části Prahy 13 je uzavřené pracoviště pro vydávání pasů a občanských průkazů. Jedna ze zaměstnankyň měla pozitivní test na koronavirus.

„Byla ve styku s dalšími pracovníky na oddělení pasů a občanek. To je naštěstí uzavřené, oddělené oddělení, tak jsme je nechali doma všechny a čekáme na vyrozumění od hygienické stanice,“ uvedl starosta městské části Praha 13 David Vodrážka (ODS). Požádat o nové doklady musí tedy lidé jinde.

Na úřadě Prahy 13 si ale mohou alespoň vyzvednout ty již vyřízené. K dispozici jsou jim dopoledne. Zaměstnankyně jsou tady preventivně rozdělené do skupin. Každý den je jich tu jen půlka.

Naopak celý dopravní odbor se kvůli koronaviru musel uzavřít v Českém Brodě na Kolínsku. O řidičský průkaz proto lidé musí žádat jinde. V Ostravě pak onemocněl jeden úředník a dalších dvanáct muselo na testy. Od pondělí je tam tak uzavřené oddělení registru vozidel. „Omezení bude nejméně do středy, probíhá testování dalších zaměstnanců,“ řekla mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

Množství řidičských oprávnění s končící platností

Platnost letos končí 850 tisícům řidičských průkazů. O výměnu zatím k prvnímu září požádalo 390 tisíc řidičů. „Ne všichni si ty doklady vymění, někteří třeba už nebudou chtít jezdit,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka. Resort pak podle něj zatím nemá informace, že by docházelo k masivnímu zavírání úřadů. Budou to zřejmě jednotky takových případů.

Průkazům, které končily mezi únorem a srpnem, se prodloužila platnost kvůli koronavirové pandemii o sedm měsíců. I tak již ale většina z jejich majitelů o výměnu požádala.