Výborný se sešel s Pavlem. Priority v resortu zemědělství má nastavené správně, řekl prezident

Kandidát na ministra zemědělství Marek Výborný z KDU-ČSL po setkání s prezidentem (zdroj: ČT24)

Kandidát na nového ministra zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) po úterní schůzce s prezidentem Petrem Pavlem na Hradě řekl, že s hlavou státu probíral priority, s nimiž by chtěl resort zemědělství řídit. Za klíčovou označil komunikaci. Výborný také zdůraznil, že teprve čeká na potvrzení své nominace na post za Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL) celostátním výborem lidovců, který se sejde tento čtvrtek. Pavel potvrdil Výbornému, že by ho jmenoval ministrem ve čtvrtek příštího týdne, a novinářům řekl, že ačkoliv není Výborný jednoznačným odborníkem na zemědělství, priority má nastavené správně.

Výborný zatím nechtěl o svých představách o řízení ministerstva podrobněji hovořit, učiní tak až po potvrzení širším vedením lidovců a jmenování. Nastínil, že by chtěl komunikovat s odbornou i laickou veřejností a se sněmovním zemědělským výborem. Řekl, že je třeba účinně podpořit všechny české zemědělce. Zmínil také, že čeští europoslanci bez rozdílu stranické příslušnosti by měli hájit zájmy českých zemědělců v Evropském parlamentu. Výborný by chtěl pracovat například na potravinové soběstačnosti Česka. Věnoval by se rovněž tématu sucha.

Pavel po své účasti na bezpečnostní konferenci na Pražském hradě novinářům řekl, že s Výborným probíral hlavně jeho případné ministerské priority. „Přestože není jednoznačným odborníkem na zemědělství, tak priority má nastavené správně,“ uvedl prezident.

Největší deficit vlády Pavel spatřuje v komunikaci, proto oceňuje, že Výborný vidí svou roli v tom, že bude fungovat jako „dobrý komunikátor“. „Pokud se mu podaří základní priority dobře komunikovat veřejnosti, tak by nemusel být rozhodně špatný ministr,“ uvedl Pavel. Platí, že Výborného jmenuje, pokud mu to Fiala navrhne.

Upře pozornost na citlivé komodity

Výborný zmínil, že by se měla pozornost soustředit také na takzvané citlivé komodity, jako je ovoce nebo zelenina. Ovocnářská unie ČR tento týden uvedla, že zemědělci za poslední rok kvůli nízkým výkupním cenám ovoce a ztrátovému pěstování vykáceli 8,3 procenta ovocných sadů. Plochy sadů snížili o 1011 hektarů na 11 214 hektarů. Zelinářská unie Čech a Moravy už dříve také uvedla, že plocha, na které se pěstuje zelenina, klesne o pět procent z loňských více než 11 600 hektarů. „Byla by chyba, kdybychom tento segment zcela pominuli,“ řekl kandidát na ministra.

Výborný, který nyní vede poslanecký klub lidovců, uvedl, že s prezidentem nemluvil o možnosti zavedení spotřební daně z tichého vína. Koalice v návrhu takzvaného konsolidačního balíčku zachovala nulovou sazbu. Většina koaličních stran se chce podle České televize k diskusi vrátit. Zdanění vína podporují TOP 09, STAN a Piráti, ODS je ochotná o návrhu jednat, proti jsou už jen lidovci, uvedla ČT. Případná dohoda by měla podle televize nastat až na podzim po schválení konsolidačního balíčku.

Premiér Petr Fiala (ODS) už dříve uvedl, že kandidát lidovců je zkušený politik, který by byl pro vládu velkou posilou. Zástupci opozičního hnutí ANO nominaci zpochybňují. „Politicky na to určitě má, ale u odborné části je to s obrovským otazníkem. Sám vím, když jsem přišel na ministerstvo průmyslu, že je nesmírně důležité, abyste resort znal, abyste znal problematiku, protože pak se lépe vzdoruje tlakům uvnitř resortu, protože i úředníci si chtějí vykolíkovat své hřiště,“ uvedl místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček. 

Nekula oznámil rezignaci minulý týden, skončí s červnem. Svůj odchod z funkce ministra zemědělství zdůvodnil tím, že v posledních týdnech necítil podporu vedení lidové strany. Pavel o víkendu v rozhovoru pro CNN Prima News řekl, že důvody Nekulova odchodu jsou osobní a není důvod je přezkoumávat. Podstatné pro něj je, že premiér Fiala s takovým řešením souhlasí.