Vnitro se zatím nemusí dle soudu omlouvat SPD kvůli spojení s xenofobií

Pražský městský soud vyhověl odvolání ministerstva vnitra ve sporu s opozičním hnutím Svoboda a přímá demokracie (SPD). Resort se zatím nemusí omlouvat za to, že ve své pravidelné zprávě o extremismu označilo SPD za xenofobní. Městský soud zrušil prvoinstanční rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 7, který SPD nárok na omluvu přiznal. Mluvčí městského soudu Adam Wenig sdělil, že obvodní soud nevhodně zhodnotil důkazy. Obvodní soud pro Prahu 7 tak bude o žalobě rozhodovat znovu.

„Rozhodnutí bylo zrušeno pro nepřezkoumatelnost vinou nedostatku důvodů a vadu řízení, která mohla mít za následek nesprávné rozhodnutí ve věci. Se závazným pokynem byla věc vrácena soudu prvního stupně k dalšímu řízení,“ uvedl Wenig.

Spor se týká zprávy o projevech extremismu za druhé pololetí roku 2020, ve které ministerstvo označilo SPD za xenofobně zaměřenou populistickou skupinu a přisoudilo mu dominantní úlohu v projevech předsudečné nenávisti. SPD kvůli tomu podalo žalobu, na jejímž základě Obvodní soud pro Prahu 7 letos v dubnu nařídil ministerstvu vnitra omluvit se hnutí a zveřejnit omluvu na svých webových stránkách.

Podle soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 7 Ivy Kaňákové program hnutí nevyzýval k nesnášenlivosti vůči jiným skupinám české společnosti, a nesnášenlivé útoky proti Romům, imigrantům, muslimům nebo homosexuálům se v programu objevovaly buď jen okrajově, nebo vůbec.

V dubnovém rozsudku, který má ČT k dispozici, soudkyně argumentuje, že kritika státu nebo jiných názorů, než které se objevují v médiích, nejsou automaticky projevem extremismu. SPD podle obvodního soudu nemůže být označeno za xenofobní skupinu proto, že mělo „obavy ze známého a konkrétního jevu, tedy nelegální migrace především z muslimských zemí,“ stojí v rozsudku. „Kdyby byl žalobce xenofobní, musel by mít stejný vztah k Ukrajincům, Vietnamcům a dalším cizincům, kteří pobývají v České republice,“ uvádí ve zrušeném prvoinstančním rozhodnutí soudkyně.

Resort se proti rozhodnutí v létě odvolal, soud podle něj nesprávně vyhodnotil důkazy. „Ministerstvo vnitra podalo vůči předmětnému rozsudku odvolání, protože Obvodní soud pro Prahu 7 dospěl dle našeho názoru k nesprávným skutkovým zjištěním,“ uvedl v červenci mluvčí Ondřej Krátoška. Tento názor nyní potvrdil i Městský soud v Praze, který dubnový rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 7 zrušil a vrátil mu věc k novému projednání. Termín nového jednání zatím nebyl stanoven. Kdy soud o sporu znovu rozhodne, tedy zatím není jasné.

Obvodní soud pro Prahu 7 se v polovině srpna začal zabývat další obdobnou žalobou SPD, tentokrát kvůli výroční zprávě o extremismu a předsudečné nenávisti za rok 2022, ve které ministerstvo hnutí označilo za dominantní subjekt na xenofobně populistické scéně. Ani v tomto případě ještě není rozhodnuto, jednání soudkyně odročila na konec října.