Vedení pražské pravoslavné církve se musí omluvit duchovním z Loděnice za nepravdivý článek, rozhodl soud

Události: Soud kvůli výrokům pražské pravoslavné církve (zdroj: ČT24)

Vedení z pražské pravoslavné církve se musí omluvit matce představené Valentyně a otci Metodějovi z loděnického monastýru za nepravdivý článek zveřejněný na webových stránkách. Pražská pravoslavná eparchie by také měla jako odškodné zaplatit sto tisíc korun. V pondělí o tom nepravomocně rozhodl Okresní soud pro Prahu 6.

Představená pravoslavného monastýru svatého Václava a svaté Ludmily v Loděnici u Berouna byla v internetovém článku ze září loňského roku obviněna z porušení mnišského slibu. Otec Metoděj je podle textu podezřelý z nedovoleného nabývání a přechovávání psychotropních látek. Kvůli tomu oba podali v lednu žalobu na vedení Pražské pravoslavné eparchie.

„Žalovaná číslo dva a žalovaný číslo tři jsou povinni společně a nerozdílně ve lhůtě patnácti dnů od právní moci rozsudku zveřejnit a po dobu dvanácti měsíců ponechat zveřejněnou na webovém portálu www.ikonapress.info písemnou omluvu,“ rozhodla soudkyně Tereza Vaňkátová.

Odškodné sto tisíc korun

Dále podle verdiktu by eparchie měla jako odškodné zaplatit sto tisíc korun. Soudní řízení navíc vyvrátilo pravost listin, na které v článku autoři odkazovali.

„Považuji dnešní rozhodnutí za nejen správné a spravedlivé, ale i za ohromné vítězství mých klientů. Dostalo se jim spravedlivého zadostiučinění, které, jak věří nejenom oni, ale i já, bude mít dopad na celou situaci v rámci Pražské pravoslavné eparchie,“ prohlásila právní zástupkyně žalujících Věra Škvorová.

Žalovaní mají možnost se odvolat. Jejich zástupkyně se ale nejdříve chce poradit s klienty.