Ve Vrchlabí začali stavět akvapark. Zakázku na infrastrukturu získala firma spoluvlastněná radním

Ve Vrchlabí začali stavět aquapark. Zakázku na infrastrukturu získala firma spoluvlastněná radním (zdroj: ČT24)

Ve Vrchlabí začali stavět městský akvapark. Odhadovaná cena je až 190 milionů korun. První zakázku na infrastrukturu získala firma, kterou spoluvlastní radní Bedřich Hanousek. Jako předseda komise pro výstavbu projekt připravoval. Opozice to kritizuje jako střet zájmů, který vyvolává mnohá podezření.

Dodavatel strojů, které mají ve Vrchlabí přípravit infrastrukturu a komunikace pro akvapark, je domácí firma STAS. Ta porazila v tendru začátkem roku nejnižší cenou pět konkurentů. Spolumajitelem vítězné firmy STAS je ale Bedřich Hanousek. Jako předseda komise pro výstavbu a radní už pět let stavbu akvaparku připravuje.

„Byl jsem velice šokován z toho, že tato situace nastala, že příběh prošel, protože se jedná o jasný střet zájmů. On jako zastupitel, potažmo radní, může na tom celém profitovat,“ pozastavuje se právník a člen komise pro výstavbu na Městském úřadě Vrchlabí Jiří Jebavý (KDU-ČSL). Zakázka má hodnotu 15 milionů 764 tisíc korun bez DPH.

„Musím za sebe říci, že se nedivím, že to svádí k velkým podezřením,“ řekl k tomu radní a spolumajitel firmy STAS Bedřich Hanousek (Zvon). Je však přesvědčený, že to bylo rovné soutěžení a že se městu pomohlo ve snížení ceny.

Radní Hanousek je ze sdružení Zvon, stejně jako starosta Vrchlabí a senátor Jan Sobotka. „Celé to není příliš šťastné, protože to může vyvolávat některé spekulace, že chystá zakázku pro sebe, ale pan Hanousek se nepodílel na tvorbě zadávací dokumentace,“ vysvětluje Sobotka.

Opoziční zastupitelé vyzvali radního, aby odešel aspoň z komise pro výstavbu

Opoziční zastupitelé vyzvali radního Hanouska, aby z komise pro výstavbu odešel. Řekl, že to zváží. „Mohl ovlivňovat zadání, průběh soutěže a měl nejspíš informace, kam město bude svoje rozhodování směřovat. Tak by neměl podnikat na území města a přímo s městem spolupracovat,“ dodal Jebavý.

„Ať si vezmu kteréhokoliv zastupitele nebo radního, tak ve střetu zájmů se občas octne,“ doplnil Hanousek.

Další tendr na samotný akvapark radnice chystá. Když se Česká televize začala zajímat, radní Hanousek řekl, že jeho firma o zakázku usilovat nebude – kvůli její velikosti.