Vánoce ústavních činitelů: Bilanční projevy, jednání vlády i novoroční oběd v Lánech

Prezident Miloš Zeman pozval nového premiéra Petra Fialu (ODS) na novoroční oběd do Lán. Sejdou se v neděli 2. ledna, oba politiky doprovodí i manželky. Hlava státu i hlava vlády chystají na sváteční období také projevy, Zeman ho přednese na svatého Štěpána, Fiala na Nový rok. Nová vláda bude mezi svátky také pracovat, ministři zasednou 29. prosince.

Ke společnému novoročnímu obědu usedají prezident s předsedou vlády tradičně od roku 2004, kdy poprvé slavil přelom roku v prezidentském úřadu Václav Klaus. Prezidenti zpravidla zvali premiéry ke společenskému setkání i s manželkami. Výjimečně obědvali politici sami – především po rozvodech úřadujících premiérů.

Na rozdíl od pravidelných schůzek, kde prezident s premiérem jednají především o aktuálních politických tématech, bývají novoroční obědy převážně společenskou záležitostí, i když na politické otázky obvykle také dojde.

Petr a Jana Fialovi se zúčastní lánského novoročního oběda poprvé. Na počátku roku 2021 byl premiérem ještě Andrej Babiš (ANO) a tradiční setkání se konalo. Navzdory přísným protiepidemickým opatřením, kdy vláda povolila, aby se setkávali maximálně dva lidé, původně počítal prezident s účastí manželek a také potomků obou párů. Tehdejší ministr zdravotnictví Jan Blatný ostatně prohlásil, že setkání  bylo v souladu s protiepidemickými předpisy, protože se konalo v domácnosti, nikoli na veřejnosti. Nakonec ale Zeman s Babišem obědvali sami.

Novoroční oběd završí sváteční program obou ústavních činitelů, který bude docela bohatý. Zeman i Fiala se chystají přednést projevy k národu. Jako první s ním vystoupí prezident, a to 26. prosince ve 13 hodin, projev bude možné sledovat na ČT24 a ČT1. Fiala promluví 1. ledna ve 20 hodin, projev bude vysílat ČT24. Kromě nich má připravený projev i předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), který přednese rovněž 1. ledna, ale již ve 13 hodin a bude možné sledovat jej na ČT24 i ČT1.

Fialu čekají o Vánocích i pracovní povinnosti. Vláda se sejde 29. prosince a měla by učinit několik zásadních rozhodnutí. Projednat by měla návrh opatření kvůli rostoucím cenám energií, kroky v souvislosti s epidemií koronaviru nebo se vyjádřit k růstu platů státních zaměstnanců. Některé vládní strany chtějí přehodnotit plošný nárůst schválený minulým kabinetem, shoda koalice na tom však není.