Zeman se sešel s Babišem na novoročním obědě. Prezident dostane vakcínu v půlce ledna

Prezident Miloš Zeman se sešel na tradičním novoročním obědě s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Oproti původním plánům se kvůli koronavirovým opatřením setkali bez rodin. Na rozdíl od pravidelných schůzek, kde prezident s premiérem jednají především o aktuálních politických tématech, bývají novoroční obědy převážně společenskou záležitostí. Oba politici letos řešili zejména dopady nemoci covid-19.

Babiš se Zemanem probrali epidemickou i ekonomickou situaci. Babiš vyzdvihl význam očkování a na tiskové konferenci po setkání uvedl, že se prezident Zeman nechá naočkovat v polovině ledna, a to vakcínou, která bude k dispozici, nebude si vybírat. Prezident v minulosti řekl, že si počká až na vakcínu, která se bude podávat pouze v jedné dávce. Nyní je k dispozici očkovací látka od firem Pfizer a BioNTech, podává se ve dvou dávkách.

Babiš v neděli oznámil, že v polovině ledna se budou moci začít hlásit o očkování senioři nad 80 let. Po obědě se Zemanem dodal, že tato skupina seniorů společně s nyní očkovanými zdravotníky bude čítat asi 500 tisíc lidí. Chtěl by, aby u nich bylo očkování dokončeno do konce února. Česko podle něj bude usilovat o to, aby získalo dodávky vakcíny dříve, než je přislíbeno. Není spokojen s předpoklady dodávek na únor.

Podle Babiše má Česká republika objednaných celkem devět milionů dávek vakcíny, rychlost dodání podle něj ale záleží také na schválení vakcín orgány Evropské unie, které by se podle premiéra mělo urychlit. Nerozumí tomu, proč například USA či Velká Británie už tuto látku akceptovaly, a EU nikoli. Cílem je proočkovat 60 procent dospělé populace, tedy asi pět milionů lidí.

Premiér uvedl, že je nutné čelit nejen nemoci samotné, ale i jejím sociálním a ekonomickým dopadům. V polovině ledna se podle něj v Lánech sejde poradní tým prezidenta za účasti Babiše a ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO). Na schůzce by se mělo mimo jiné ujasnit, zda se prezident zúčastní jednání vlády, které loňský rok kvůli koronavirovým opatřením vynechal. Babiš očekává, že ze schůzky vyplynou i další termíny týkající se novely rozpočtu.

Premiér dodal, že ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) musí nyní přijít s další strategií postupu ohledně epidemických opatření, včetně například skiareálů. V úterý bude o situaci jednat s hejtmany a ve středu zasedne vládní rada pro zdravotní rizika.

Po kritice se novoroční oběd konal jen ve dvou

Zeman do Lán stejně jako před rokem původně pozval kromě Babiše i jeho ženu Moniku s dětmi Vivien a Frederikem. Zúčastnit se měla také první dáma Ivana s dcerou Kateřinou.

Plán se ale dočkal ostré kritiky opozice i veřejnosti. Oběd totiž připadl na období přísných protiepidemických opatření, kdy se na veřejnosti mohou setkávat jen dva lidé. Babiš i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) formát oběda hájili. Byl podle nich v souladu s protiepidemickými předpisy, protože se koná v domácnosti, nikoli na veřejnosti. Nakonec se ale premiér s prezidentem rozhodli poobědvat jen spolu. S rodinami se podle premiéra setkají „v lepších časech“.