V půlce března odstartuje stavba dalšího úseku dálnice D35, potrvá tři roky

Další úsek dálnice D35 mezi Opatovicemi nad Labem a Časy se začne stavět 14. března. Jak informovalo Ředitelství silnic a dálnic, téměř třináct kilometrů dlouhý úsek postaví sdružení firem Strabag, M-Silnice a SMP CZ. Bude stát více než 3,3 miliardy korun bez DPH a sloužit by měl řidičům od roku 2022.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zveřejnilo termín oficiálního poklepání na základní kámen ve svém informačním letáku. Úsek Opatovice – Časy naváže na rozestavěnou část dálnice Časy – Ostrov (14,5 kilometru). Ten silničáři začali stavět loni v prosinci. Dohromady tak bude ve výstavbě 27 kilometrů nové dálnice D35.

Součástí stavby jsou dvě mimoúrovňové křižovatky, více než čtyři a půl kilometru protihlukových stěn nebo přes kilometr dlouhá estakáda, která překonává řeku Labe.

Alternativa k D1

ŘSD vypsalo první soutěž na zhotovitele úseku v roce 2016. O dva roky později ale byl tendr zrušen Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, a to kvůli tomu, že ŘSD upravilo během soutěže jeden z formulářů.

„Zadavatel v průběhu zadávacího řízení změnil dokumentaci a o této změně netransparentně posléze informoval účastníky a tento postup mohl mít vliv na tvorbu ceny,“ uvedl tehdy předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj. V srpnu 2018 pak ředitelství vypsalo novou soutěž. Smlouvu se zhotovitelem silničáři podepsali na konci ledna.

Dálnice D35 má v budoucnu propojit Čechy s Moravou a stane se alternativou k dálnici D1. Plánovaná délka dálnice je 210 kilometrů. Nejvíce vázne příprava v Pardubickém kraji. Podle plánů ŘSD by dálnice od Opatovic nad Labem po Mohelnici mohla dosáhnout v roce 2027.