V průzkumu pro ČT Nerudová oslabila, v druhém kole by ji i Babiše porazil Pavel

Kdyby se volil prezident tento týden, získali by podle průzkumu, který pro Českou televizi vypracovaly agentury Data Collect a Kantar CZ, v prvním kole největší podporu Petr Pavel a Andrej Babiš (ANO). V druhém kole by Pavel porazil Babiše i Danuši Nerudovou.

Nový model přisuzuje v prvním kole Pavlovi 27,5 procenta, o procentní bod více než v minulém modelu Data Collect a Kantaru z první poloviny prosince. Na druhém místě by byl Babiš, který setrval na 26,5 procenta.

Nerudové by dalo hlas 22 procent oslovených, oproti předchozímu průzkumu Kantaru je to o pět procentních bodů méně.

Prezidentské volby - volební model 1. kolo
Zdroj: Data Collect a Kantar CZ pro ČT

S odstupem následují Pavel Fischer s osmi procenty, Jaroslav Bašta (SPD) se sedmi procenty, Marek Hilšer (MHS) s 3,5 procenta a Josef Středula se třemi procenty. Nikdo jiný v tomto šetření nepřekonal hranici dvou procent.

Z druhého kola vychází v průzkumu nejlépe Pavel

Z případného duelu Pavla a Babiše ve druhém kole by 58 procent respondentů upřednostnilo Pavla. Babiš by měl 41 procent. Stejný výsledek by Babiš měl i tehdy, pokud by se ve finále utkal s Nerudovou. Ta by ale podle tohoto šetření případně prohrála ve druhém kole s Pavlem – on by měl 50 procent, ona 45 procent.

Hypotetické duely ve 2. kole prezidentské volby podle průzkumu Data Collect a Kantar CZ
Zdroj: Data Collect a Kantar CZ pro ČT

Agentury sbíraly data mezi 2. a 5. lednem 2023 a ptaly se 1265 respondentů. Statistická chyba se pohybuje v rozmezí od plus minus 0,5 procentního bodu u kandidáta se ziskem na úrovni jednoho procenta až po plus minus 2,6 procentního bodu u kandidáta s nejvyšším ziskem.