V Krkonoších i Jeseníkách vzrostlo lavinové nebezpečí

Horská služba zvýšila kvůli vydatnému sněžení lavinový stupeň v Krkonoších na třetí z pětidílné stupnice. Tento stupeň je charakterizován jako značné lavinové nebezpečí. Důvodem je vydatné sněžení, silný vítr a střídání teplot v posledních dnech. Na hřebenech Krkonoš je aktuálně okolo jednoho metru sněhu. Stejný stupeň platí od čtvrtečního poledne také v Jeseníkách.

„Sníh padal na ledovou krustu, za působení silného nárazového severozápadního větru, který přemístil sníh na závětrné svahy. Zde se mohou vyskytnout laviny deskové. Uvolnění laviny je možné již při malém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích,“ uvedl Robert Dlouhý z horské služby.

Horská služba varuje, že v některých případech existuje možnost samovolného uvolnění lavin středních a ve výjimečných případech i velkých rozměrů, které se obvykle zastaví až v dolní části svahu. Lidé by měli dbát zvýšené opatrnosti už na svazích se sklonem nad 30 stupňů.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin.

V minulých letech byl v Krkonoších dosažen nejvýše čtvrtý stupeň. Poslední obětí laviny v našich nejvyšších horách se 5. února 2015 stal při sjíždění Malé Studniční jámy osmadvacetiletý skialpinista.

  • Horská služba rozeznává pět stupňů lavinového nebezpečí
  • 1 . stupeň – nízké nebezpečí
  • 2. stupeň – mírné nebezpečí (normální situace)
  • 3. stupeň – značné nebezpečí (kritická / velmi zrádná situace)
  • 4. stupeň – vysoké nebezpečí (akutní situace)
  • 5. stupeň – velmi vysoké nebezpečí (katastrofická situace)
  • Zdroj:  HS ČR

 V Jeseníkách platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Horští záchranáři ho vyhlásili dnes po poledni po měření v lavinových katastrech. Důvodem je to, že kvůli vydatnému sněžení a silnému větru se na závětrných svazích za posledních 24 hodin uložilo více než půl metru sněhu. Kvůli současnému počasí navíc horská služba nedoporučuje ani hřebenovou turistiku.  

„V lavinových katastrech bylo v závětrných svazích, kde jsme byli měřit, naváto 70 centimetrů sněhu za posledních 48 hodin sněžení. Sníh není spojen, je tam velká pravděpodobnost, že při dodatečném zatížení lyžařem se utrhne desková lavina. Z toho důvodu tam platí třetí lavinový stupeň,“ uvedl dispečer horské služby Jiří Hejtmánek.