V komunálních volbách v Ostravě zvítězilo ANO. Jeho zisk je vyšší než před čtyřmi lety

Komunální volby v Ostravě stejně jako před čtyřmi lety vyhrálo hnutí ANO. Na druhém místě je s odstupem SPOLU a třetí místo patří hnutí Ostravak. Hnutí ANO uspělo i v jednotlivých městských obvodech. Voličská účast vystoupala nad 35 procent.

V zastupitelstvu zasedne také SPD, která získala 11,62 procenta hlasů a sedm křesel. Čtyři mandáty získali Starostové pro Ostravu a po třech Piráti a Ostravská levice.

Jedním z témat předvolebních kampaní v Ostravě byla například stavba koncertní haly. Pro současného primátora Tomáše Macuru (ANO) šlo o jednu z motivací, proč svůj post chtěl obhájit.  

„Před čtyřmi lety jsme získali 32 procent (hlasů). Nejsem úplně přesvědčen, že to můžeme zopakovat. Za hranici úspěchu považuji třicet procent,“ řekl dříve ostravský primátor. ANO nakonec v Ostravě získalo více než před čtyřmi roky konkrétně 33,96 procenta hlasů a jedenadvacet zastupitelů v 55členném sboru.

Jednání o koalici

Vítězné ANO chce o budoucí koalici jednat se stávajícími partnery, jimiž jsou lidovci, občanští demokraté a Piráti. Macura je připraven se sejít i se zástupci uskupení Ostravak. Jednat nezamýšlí s SPD a Ostravskou levicí, což jsou komunisté s nezávislými kandidáty. „Mám problém i se Starosty pro Ostravu s ohledem na to, jakou kampaň vedli i vůči mně osobně. Jednáním zasvětíme zítřejší den a uvidíme, kam se posuneme,“ doplnil v sobotu večer.

ODS, KDU-ČSL a TOP 09 tentokrát v Ostravě kandidovaly spolu. Jejich cílem je posílit vliv v radě města. „Šel jsem do toho s ambicí být primátorem, ODS už dlouho čeká na tento post, ale není to žádný deal break pro případnou dohodu o koalici,“ řekl lídr kandidátky SPOLU v Ostravě Jan Dohnal před sečtením hlasů.

ANO získalo v posledních obecních volbách 21 mandátů, na koaliční spolupráci se dohodlo s ODS, která měla šest mandátů. Do koalice zamířili i Piráti, kteří po volbách obsadili pět křesel, a lidovci se ziskem tří mandátů. Primátorem se stal právě Macura.

V opozici po minulých volbách skončilo hnutí Ostravak se sedmi mandáty, KSČM s šesti zastupiteli, SPD se čtyřmi mandáty, a ČSSD měla ještě o jeden mandát méně. Právě Ostravak a SPD mají teď šanci na větší vliv v Ostravě.