Ústavními soudci by mohli být Josef Baxa a Daniela Zemanová, řekl prezident. Představil také svůj tým poradců

Události: Prezident Pavel vybírá ústavní soudce (zdroj: ČT24)

Ústavními soudci by mohli být bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa a bývalá soudkyně téhož soudu Daniela Zemanová. Že jsou mezi lidmi navrženými odbornou komisí, potvrdil prezident Petr Pavel, který se s nimi v pondělí odpoledne sešel. Třetího kandidáta ještě prezident nemá. Pavel také představil složení týmu svých poradců, ačkoliv jednoho ještě hledá.

Petr Pavel by měl letos vybrat sedm nových ústavních soudců a také jmenovat nového předsedu, protože u Ústavního soudu končí i dosavadní předseda Pavel Rychetský. Zatím se prezident sešel se dvěma lidmi, které by chtěl na posty ústavních soudců navrhnout – Josefem Baxou a Danielou Zemanovou.

„Nejsou to ještě kandidáti, jsou to lidé, kteří jsou doporučeni konzultačním týmem,“ podotkl na tiskové konferenci. Prezident ujistil, že o schůzce se svými kandidáty informoval předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS). „Aby v duchu transparentnosti věděl, co se v tom procesu děje,“ vysvětlil.

Baxa: Kandidátů je více, všechno má svůj čas

Po zhruba hodinové schůzce s prezidentem Baxa uvedl, že je v širší nominaci, pokud by ale od prezidenta nabídku na ústavního soudce dostal, přijal by ji. „Výsledek zatím žádný nemám. Pan prezident si to promyslí a své rozhodnutí určitě sdělí sám. Jak je známo, těch kandidátů je více. Všechno má svůj čas,“ sdělil.

Otázku, zda by se mohl stát přímo předsedou ÚS po končícím Pavlu Rychetském, označil třiašedesátiletý Baxa za předčasnou. „Ještě není sestaven tým a vy se ptáte, kdo bude kapitánem,“ podotkl.

„Bavili jsme se samozřejmě o roli Ústavního soudu a jednotlivých soudců, a také o působení Ústavního soudu v ústavním systému,“ prozradil také Baxa.

Po Baxovi zamířila na setkání s Pavlem Zemanová, také ona strávila na Hradě zhruba hodinu. Obsah schůzky ale nechtěla komentovat. „Byla jsem požádána a naprosto respektuji pana prezidenta, který zatím chce zachovávat od nominantů mediální zdrženlivost. Bude informovat on sám, já to považuji za správné. Takže do konce nominačního procesu je to na jeho straně,“ řekla po schůzce.

Josef Baxa začal soudit v roce 1984 v Plzni u okresního soudu, od roku 1989 pracoval na krajském soudu a v 90. letech se stal jeho místopředsedou. Koncem desetiletí ale odešel na ministerstvo spravedlnosti, kde se stal náměstkem ministra Otakara Motejla a ve funkci zůstal i za Jaroslava Bureše a Pavla Rychetského. Účastnil se příprav a prosazení velké novely trestního řádu i tvorby nového rámce správního soudnictví.

Počátkem roku 2003 se Baxa stal prvním předsedou nově zřízeného Nejvyššího správního soudu a v této funkci setrval přes patnáct let do podzimu 2018. Na Nejvyšším správním soudu však zůstal jako řadový soudce.

Josef Baxa je absolventem Právnické fakulty Univerzity Karlovy. V 90. letech se podílel na vzniku jejího protějšku na Západočeské univerzitě, kde také působí jako pedagog.

Josef Baxa
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Prezident si vyžádal od některých právnických institucí návrhy, které nechal prověřit svým konzultačním týmem pro výběr ústavních soudců. Původně plánoval, že se v pondělí setká s první trojicí, která by měla v květnu nahradit končící Miladu Tomkovou, Jaroslava Fenyka a Jana Filipa. Nakonec však připustil, že jméno třetího možného kandidáta je „teprve v procesu“ kvůli rodinným i pracovním důvodům nominanta či nominantky.

První jména nových ústavních soudců chce Pavel horní komoře předložit během měsíce. „Chtěl bych to udělat co nejdříve, aby o jménech prvních tří soudců mohli senátoři jednat už desátého května,“ sdělil Pavel.

Daniela Zemanová je soudkyní od roku 2001. Zprvu působila na liberecké pobočce ústeckého krajského soudu, ale od roku 2005 pracovala u Nejvyššího správního soudu. V letech 2006 až 2018 byla předsedkyní senátu a členkou volebního senátu, který rozhoduje o stížnostech na volby. Z Brna odešla do Prahy k městskému soudu, a potom se vrátila do Liberce v pozici místopředsedkyně Krajského soudu v Ústí nad Labem.

Mezi lety 2014 a 2020 byla Daniela Zemanová prezidentkou Soudcovské unie. Zaměřovala se zejména na oblast přípravy a výběru soudců, na podmínky působení a výběru funkcionářů a na problematiku státní správy soudů. Od Jednoty českých právníků získala medaili za přínos justici.

Daniela Zemanová
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Prezident představil své poradce, koordinovat je bude podnikatel Richter

Petr Pavel v pondělí představil také složení svého týmu poradců. Uvedl, že s otázkami ekonomiky včetně důchodové reformy či rozpočtů si nechá radit od člena Národní ekonomické rady vlády Davida Marka ze společnosti Deloitte a Vladimíra Bezděka ze společnosti Avant, který byl v minulosti předsedou důchodové komise.

S otázkami práva a ústavy se bude obracet na vedoucího katedry politologie a sociologie Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jana Kyselu, ohledně energetiky na Jakuba Maščucha z Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT. Poradcem prezidenta pro životní prostředí bude někdejší ministr životního prostředí Ladislav Miko, pro sociální oblast spoluzakladatelka spolku Komunitní osvětové společenství Lucie Poláková. Poradce pro vzdělávání zatím hlava státu nevybrala.

Prezident bude mít také poradce pro architekturu, a to Josefa Pleskota. „Bude mým externím poradcem pro otázky architektury, v širším kontextu otevření Hradu,“ upřesnil.