Pavel zveřejnil cíle na sto dnů. Chce nominovat tři kandidáty do Ústavního soudu či navštívit další kraje

Prezident Petr Pavel zveřejnil plán pro prvních sto dní ve funkci. Nominuje například první tři kandidáty do Ústavního soudu ke schválení Senátem, svolá schůzky s politiky, představí tým poradců nebo zorganizuje kulatý stůl se zástupci odborné veřejnosti i občanské společnosti na téma kulturního otevírání Hradu.

To, že zveřejní plán konkrétních cílů na prvních sto dní ve funkci, Pavel řekl v projevu po složení prezidentského slibu. Takzvaných sto dnů hájení po nástupu do funkce by mu nebylo vlastní, raději bude kritizován za příliš aktivní start, uvedl. „Po uplynutí této doby mě budete moci posuzovat podle výsledků, nikoli podle slov a slibů,“ uvedl prezident.

Plán je rozdělen do osmi oblastí. První z nich je, že Pavel chce Hrad otevřít veřejnosti. „Bezpečnostní opatření uvolním v maximální míře, kterou policie umožní, tak aby odpovídala aktuálnímu hodnocení rizik,“ uvedl. Chce zorganizovat jednání ohledně kulturního otevírání prezidentského sídla. Také bude jednat s architekty a odborníky o revitalizaci prostor Hradu a jeho okolí, jmenuje také externího poradce.

Z hlediska komunikace Pavel zavede pravidelné brífinky pro média, provede revizi komunikačních kanálů, rozšíří tým o odborníky na sociální sítě a digitální komunikaci. Zároveň chce modernizovat webové stránky prezidenta, „aby odpovídaly současnosti a potřebám uživatelů“, a připravit komunikační strategii zaměřenou na mladou generaci s cílem prohlubovat její zájem o politiku a společenská témata.

Kontroly v kanceláři a pravidelné schůzky s Fialou a Babišem

Další oblast se týká dodržování pravidel v Kanceláři prezidenta republiky (KPR). Pavel chce mimo jiné zahájit potřebné kontroly v KPR i obou příspěvkových organizacích, zabránit nehospodárnému nakládání s veřejnými penězi, představit organizační změnu kanceláře či po obdržení závěrečné zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) o dosavadních auditech zajistit zavedení doporučených opatření.

Pavel také avizuje, že vyzve k pravidelným schůzkám premiéra Petra Fialu (ODS) a předsedu nejsilnější opoziční strany, tedy šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, s cílem hledat společné styčné body. Svolat chce schůzku k nastavení pravidelných setkávání se zástupci koalice a opozice ohledně důchodové reformy a také jednání vrcholných ústavních činitelů a ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) ke koordinaci zahraniční politiky.

Prezident rovněž představí tým poradců v oblastech ekonomiky, energetiky, důchodové reformy, ústavního práva, životního prostředí, sociální politiky a vzdělávání. S nimi se chce pravidelně scházet.

Pavel podle plánu navštíví všechny sousední země. Tento týden byl na Slovensku a aktuálně se nachází v Polsku, do Německa vyrazí příští týden. Vydá se rovněž na Ukrajinu, a to v dubnu. Setká se také s nejvyššími představiteli Evropské unie a NATO.

Pokračovat chce i ve svých cestách do regionů. V prvních sto dnech navštíví Moravskoslezský kraj a také další dva kraje. Vytvoří tým odborníků pro vztahy s regiony, místními komunitami a občanskou společností.

Zároveň chce Pavel představit proces výběru kandidátů na pozice ústavních soudců a nominovat první tři kandidáty ke schválení horní komorou parlamentu.