Ústavní soud vyhověl stížnosti Mafry ve sporu se zdravotní sestrou Marešovou

Nejvyšší soud bude muset znovu řešit odškodnění pro zdravotní sestru Věru Marešovou, které má zaplatit vydavatelství Mafra. Ústavní soud totiž jeho původní rozhodnutí zrušil. Vyhověl tak stížnosti, kterou podala mediální společnost. České televizi informaci potvrdil mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček. Marešová požadovala po Mafře a dalších médiích náhradu újmy za to, že v době jejího trestního stíhání o ní psaly jako o „sestře Smrti“. Soudy ji pravomocně osvobodily v roce 2016.

Původní rozhodnutí Nejvyššího soudu, podle kterého měla Mafra zaplatit Marešové sedm set tisíc korun, nyní Ústavní soud zrušil. „Nejvyšší soud se věcí musí znovu zabývat po zrušení předchozího rozhodnutí nálezem Ústavního soudu,“ sdělil Tomíček.

Pod vydavatelství Mafra spadají deníky Mladá fronta DNES, Lidové noviny nebo zpravodajské on-line portály iDNES.cz a Lidovky.cz. Marešová po něm původně požadovala odškodnění 6,7 milionů korun.

Soudy zdravotní sestře přiznaly, že má nárok na náhradu újmy. V rozsudcích uváděly, že Mafra nerespektovala presumpci neviny. Odvolací pražský městský soud ale uvedl, že základní odpovědnost nese stát. Podle jeho rozsudku z minulého roku má Marešové zaplatit 2,27 milionu korun.

Marešová čelila obžalobě za to, že v letech 2010 až 2014 měla podávat pacientům v rumburské nemocnici silné dávky draslíku, po kterých jim selhalo srdce. Byla obviněna z několika vražd, soudy ji však pravomocně osvobodily v roce 2016. Podle rozhodnutí se totiž nepodařilo prokázat, že se skutky vůbec staly.

Média v průběhu trestního řízení informovala o věci Marešové opakovaně. „V některých článcích ji popisovala jako sestru, která vraždila či zabíjela, dehonestujícím způsobem se věnovala její vizáži, opakovaně se pokoušela kontaktovat její dceru a činila ji a její širší rodinu tématem článků,“ poznamenal soud.

Kromě vydavatelství Mafra požadovala Marešová odškodnění i od dalších mediálních společností. Konkrétně šlo o televize Nova a Prima, vydavatelství Economia, VLM nebo o mediální dům Czech News Center, který vydává například deníky Blesk, Aha nebo týdeník Reflex. Zdravotní sestra už vysoudila miliony korun.