ÚOOZ opouští další elitní detektivové včetně vedoucího expozitury

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) opouští další lidé. Podle Mladé fronty Dnes jde například o elitního detektiva a vedoucího ostravské expozitury ÚOOZ Jiřího Komárka nebo někdejšího vedoucího plzeňské expozitury Karla Mikuláše. Následují tak svého bývalého šéfa Roberta Šlachtu, který z čela útvaru odešel v červnu kvůli plánované reorganizaci policie.

Komárek, který například dostal k soudu lihovou mafii Radka Březiny, je v civilu od 1. července. Jeho útvar pracoval i na kauze Vidkun, která cílila na klientelistickou síť policistů, politiků a podnikatelů a ve které šlo o úniky policejních informací. Obviněno bylo několik policistů a olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD). 

Komárek koncem června obvinil policejního prezidenta Tomáše Tuhého z „brutálního úniku informací“ při objasňování hospodářské trestné činnosti. Konkrétně zmínil právě kauzu Vidkun. Tvrdil, že cílem restrukturalizace policie je rozprášit ÚOOZ.

Důkazy chtěl Komárek předložit sněmovnímu výboru pro bezpečnost. Výbor se sice 23. června mimořádně sešel, ale neschválil program. Policista tak vystoupit nemohl. Na jednání přitom dorazil mimo jiné i Šlachta.

Tuhý nařčení z úniku informací odmítl a na Generální inspekci bezpečnostních sborů podal na Komárka trestní oznámení. Šlo podle něj o účelový nátlak, který se snažil „zvrátit manažerské rozhodnutí“ o sloučení ÚOOZ a protikorupční policie pod střechou nové protimafiánské centrály.

Odejít chce i šéf odboru krádeží aut

Od 1. srpna chce podle MF DNES odejít i Šlachtův náměstek Mikuláš. O měsíc později pak šéf odboru krádeží aut Jaroslav Pelc. Spolu se Šlachtou už odešel například mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták nebo náměstek Stanislav Růžička.

Protikorupční policie a protimafiánský útvar budou od 1. srpna spadat pod Národní centrálu proti organizovanému zločinu. Jejím ředitelem bude Michal Mazánek, který dosud vedl kriminální policii.