U silnice na Orlickoústecku vznikl několikametrový kráter a hrozí další sesuv. Do pátku tam řidiči neprojedou

Kvůli sesuvu půdy zůstane do pátečního večera uzavřená silnice II/316 nedaleko obce Běstovice na Orlickoústecku ve směru na Skořenice. Průjezd místem by byl příliš rizikový. Řidiči zatím musí jezdit jezdit po objízdných trasách. Informovala o tom Pavla Sedláková z kanceláře hejtmana Pardubického kraje.

Po silných deštích v minulém týdnu se zhruba dva a půl metru od silnice vytvořil kráter o hloubce asi pěti metrů. Geotechnik určil, že s vysokou pravděpodobností se další neřízený sesuv může opakovat.

Komunikace je velmi vytížená. Silničáři vedle ní nyní budují náhradní jízdní pruh tak, aby se mohla alespoň jednosměrně zprůjezdnit. Do té doby jsou zavedeny objízdné trasy. „Příkop na druhé straně od propadliny se zasype a vytvoří se provizorní komunikace v délce asi 80 metrů,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš (ODS).

Studio ČT24: Kvůli sesuvu silničáři uzavřeli silnici u obce Běstovice na Orlickoústecku (zdroj: ČT24)

V místě sesuvu bylo před 40 lety těžební místo. Až do hloubky 18 metrů jsou navíc v lokalitě štěrkopísky, které jsou značně nestabilní. Sanaci sesuvu bude nutné projednat především s vlastníkem pozemku.

Sesuv komplikuje také plánovanou opravu několika mostů v okolí Chocně. Uzavřenou silnicí totiž měla vést objízdná trasa.