Státní zástupkyně potvrdila odložení kauzy exministryně Dostálové

Státní zástupkyně akceptovala odložení vedlejší části kauzy dotací v agentuře CzechTourism, ve které policie prověřovala bývalou ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (ANO). Na dotaz České televize to uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Kauza se původně týkala jen dotací ve zmíněné agentuře, při jejich prověřování však policisté narazili i na údajný nákup auta pro manžela Dostálové z peněz Poslanecké sněmovny. I tento případ ale odložili, nemohli totiž použít klíčový důkaz.

„Státní zástupkyně ve věci vykonávající dozor nad zachováním zákonnosti v přípravném řízení postup policejního orgánu (usnesení o odložení věci) akceptovala,“ uvedl na dotaz ČT mluvčí Cimbala. Žalobkyně tak potvrdila postup policistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), kteří případ odložili na konci června.

Dostálová byla podezřelá ze zločinu zneužití pravomoci úřední osoby, jehož se měla dopustit při rozdělování dotací příspěvkovou organizací CzechTourism, kterou měla jako bývalá náměstkyně ministra pro regionální rozvoj na starost. Případ, v němž prověřovali ještě další dva lidi, ale policisté nakonec odložili. „Nebyly zjištěny takové skutečnosti, které by odůvodňovaly zahájení trestního stíhání,“ napsali do usnesení o odložení věci, které má ČT k dispozici.

Dostálová už dříve odmítla, že by vzala úplatek nebo ovlivňovala dotace ve prospěch některých firem. V hlavní větvi kauzy CzechTourism kriminalisté podle posledních dostupných informací obvinili 11 lidí, které podezřívají z korupce a zmanipulovaných zakázek za miliony. „Lhůta pro skončení vyšetřování se prodloužila do 31. října 2022,“ doplnil Cimbala.

Policie prověřovala Dostálovou i kvůli autu pro manžela

Při prověřování dotací narazili kriminalisté i na další možný trestný čin. Toho se měla Dostálová dopustit tím, že údajně splácela auto pro manžela z peněz Poslanecké sněmovny. Podle policejního usnesení, které jako první citoval server Seznam Zprávy, Dostálová navýšila o 15 tisíc korun měsíční odměnu své poslanecké asistence. Částku následně přeposílala otci Dostálové údajně za pronájem kanceláře, podle policie však otec peníze použil na splátky vozu pro manžela Dostálové. Škoda měla činit 315 tisíc korun.

Tuto verzi podle policie potvrzovaly odposlechy, kriminalisté je ale nemohli použít jako důkaz. Podvod, ze kterého Dostálovou prověřovali, totiž nespadá mezi trestné činy, u nichž je možné odposlechy nasadit. „Při procesní nepoužitelnosti výše zmíněného odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu nestýkají další ve věci provedené důkazy dostatečný podklad pro zahájení trestního stíhání podezřelých pro přečin podvodu,“ píší detektivové.

Kauzu údajného podvodu s nákupem auta ze sněmovních peněz Dostálová označila za nesmysl. „Zaprvé, auto nebylo žádným darem, jde o normální firemní dodávku, ve které manžel převáží rámy na obrazy. Zadruhé, nebylo koupené ani na leasing a ani na jinou formu úvěru. Nedává tedy logiku, že by bylo spláceno po částkách z veřejných peněz,“ prohlásila začátkem srpna pro ČT.