Podle policie splácela exministryně Dostálová auto z peněz Poslanecké sněmovny

Události: Kauza exministryně Dostálové (zdroj: ČT24)

Bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) podle policie splácela auto pro manžela z peněz sněmovny. Server Seznam zprávy zveřejnil informace z policejního usnesení, podle kterého nechala den po nákupu vozu zvýšit odměnu své poslanecké asistentky o 15 tisíc měsíčně. Ta pak částku přeposílala otci Dostálové údajně za pronájem kanceláře, policie ale pracovala s verzí, že je otec použil na splátky vozu pro manžela Dostálové.

Tuto verzi podle policie potvrzovaly odposlechy. Policisté je ale nemohli použít jako důkaz. Případ tedy uzavřeli bez obvinění. 

Policejní dokument, který ve čtvrtek zveřejnil server Seznam Zprávy, nicméně říká, že 10. května 2018 zachytili policisté rozhovor Dostálové s jejím otcem, v němž se dohodli, že se auto bude splácet z odměn poslanecké asistentky. 

A od příštího měsíce pak začala asistentka Mašková posílat peníze na účet otce ministryně Dostálové, který byl úředně majitelem dodávky. Převody peněz se údajně odehrávaly pravidelně až do února 2020.

Podle policie měnila Dostálová verze

Při výslechu před dvěma lety podle policie Dostálová měnila výpovědi. Napřed údajně tvrdila, že auto sloužilo manželovi k převážení rámů. Poté, co jí policisté ukázali zprávy z jejího mobilu, změnila svou verzi. 

„Po předestření komunikace z aplikace WhatsApp, kde se svým otcem Klára Dostálová řeší nákup vozu (…) uvedla, že vůbec nevěděla, o co jde, že jí otec sdělil, že na firmu koupil auto a že ho manželovi dají společně k narozeninám,“ cituje Seznam zprávy policejní usnesení. 

Dostálová obvinění označila za nesmysl

Policie nakonec nemohla odposlechy z procesních důvodů použít. Zbylé důkazy podle vyšetřovatele k obvinění nestačily. Poslankyně Dostálová ve čtvrtek označila celou kauzu za nesmysl.

Ve vyjádření pro ČT uvedla: „Zaprvé, auto nebylo žádným darem, jde o normální firemní dodávku, ve které manžel převáží rámy na obrazy. Zadruhé, nebylo koupené ani na leasing a ani na jinou formu úvěru. Nedává tedy logiku, že by bylo spláceno po částkách z veřejných peněz.“