Za drahé byty může byrokracie, tvrdí Dostálová i Freitas Lopesová. Přely se, jak ji změnit

Události, komentáře: Nedostupné bydlení (zdroj: ČT24)

V Česku je pořízení vlastního bytu nejnákladnější v Evropské unii. Podle náměstkyně ministerstva práce a sociálních věcí Zuzany Freitas Lopesové za to může také komplikovaný proces stavebního řízení. Navrhuje rovněž, aby stát pomohl obcím s podporou lidí v bytové nouzi. Bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) je ale přesvědčená, že by situaci spíše pomohlo přijetí navrženého stavebního zákona. „Odkládat stavební řízení o rok je podle mě nesmysl,“ míní. Diskutovaly v pořadu Události, komentáře.

Na nový byt v Praze s plochou 70 metrů čtverečních lidé vydělávají přes sedmnáct let. Rostou také nájmy. Ceny bydlení jsou meziročně vyšší až o třetinu už i v menších městech napříč Českem. Zájem o nájemní bydlení je přitom velký. Rostou platby i za městské byty, tedy jeden z nejlevnějších typů bydlení. 

Příčinou současné bytové krize je podle náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Zuzany Freitas Lopesové komplikované stavební řízení a probíhající ekonomická krize. Ta odráží zvýšení cen prací a energií a dostupnost práce stavebních firem, doplňuje. 

Souhlasí s ní poslankyně a bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová „Je to cenou stavebních prací, cenou bytů a pomalým procesem stavebního povolení,“ uvádí. Dodává ale, že situaci by lépe vyřešil stavební zákon, jehož účinnost současná sněmovna odložila o rok. 

Dlouhodobé problémy se stavebním řízením akcentuje i  expert na hypotéky a bydlení společnosti Broker Trust Libor Ostatek, který rovněž vyzývá k vylepšení stávajícího stavebního zákona. „Problém je komplexnější a je důležité se zamýšlet nad bytovou politikou, která tu nikdy nebyla, a to jde asi na účet všech minulých vlád,“ míní. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Freitas Lopesová reaguje s tím, že stavební zákon by v navržené podobě způsobil chaos. „Pokud by vláda přijala stavební zákon v té podobě, jak byl schválen minulou sněmovnou a neodložila účinnost, tak bychom tady teď měli ještě větší zmatek, protože bychom rušili asi 600 malých stavebních úřadů. To není cesta z krize ven, pokud bychom v takové situaci začali přeskupovat celý systém.“

Podle Dostálové by se ale ze stavebních úřadů staly územní pracoviště jednoho stavebního úřadu. „Úředníci by konečně byli zastupitelní a investor by už nečekal, až na něj konečně dojde řada, protože by byli nuceni dodržovat lhůty. V zákoně jsme totiž měli vymahatelnost lhůt a všechny kroky, které dělá tato vláda, jsou opět proti tomu trendu,“ říká poslankyně.    

obrázek
Zdroj: ČT24