Nájmy a ceny bytů rostou i v menších městech, meziročně až o třetinu

Události: Stoupající ceny nájmů v menších městech (zdroj: ČT24)

Ceny za bydlení letos rostou i v menších městech napříč republikou. Některá z míst, do kterých se vypravili redaktoři České televize, zažila meziroční růst o více než třetinu. Jinde roste nájem i v městských bytech, tedy v jednom z nejlevnějších typů bydlení.

Liberec letos v městských bytech zvedl nájem poprvé po třech letech, a to zhruba o pětinu. Metr čtvereční nyní vyjde na šedesát korun. „Musíme se chovat jako řádní hospodáři. Když se zvyšuje tržní nájemné v místě, tak musí logicky stoupat i nájemné v městských bytech, aby to nezavánělo nějakou nezákonnou regulací,“ zdůvodňuje krok náměstek pro kulturu, školství a sociální věci v Liberci Ivan Langr (SLK). 

Tržní nájmy nyní rostou i v dalších městech, například v jihočeské Bechyni s necelými pěti tisíci obyvateli. Ceny se tu meziročně zvedly o dvacet procent. V nejžádanějších bytech velikosti dva plus jedna vyjde nájem na devět tisíc bez poplatků. V případě prodeje takového bytu si nakupující musí připravit necelé tři miliony.

„Hypotéky se stávají nedostupnými, takže samozřejmě lidé nebudou mít na to, aby si kupovali vlastní bydlení, takže půjdou do nájmu. A na to reaguje trh a nájmy se zvedají,“ doplňuje realitní makléř z Bechyně Ivan Horňák. 

V Bruntále stouply ceny o více než 30 procent

Podle znalců je také Nová Paka na Jičínsku, kde žije zhruba deset tisíc obyvatel, středně atraktivní lokalita pro bydlení. Ceny bytů tu za poslední dva roky zdražily o třicet pět procent. „Poptávka v poslední době stále převažuje nad nabídkou. V současné době, co mám informace, tak jsou v nabídce v Nové Pace dva byty,“ doplňuje tamní odhadce Martin Nykl. 

V Chlumci pod Krušnými horami, městě s necelými čtyřmi tisíci obyvateli, se nyní prodává sedm bytů. Cena se pohybuje od pětačtyřiceti po dvaapadesát tisíc za metr čtvereční, což je víc než průměr v krajském Ústí nad Labem.

Vyšší zájem o pronájem bytů vidí také v Moravskoslezském kraji. I tady za to může do velké míry to, že lidé nedosáhnou na hypotéky. V Bruntále se ceny bytů za poslední rok zvýšily o více než třicet procent. Nejdražší lokalitou je centrum města. Naopak nejlevnější je okolí bývalých kasáren. Tato část totiž patří mezi vyloučené lokality.

I ceny v menších městech by mohly v budoucnu kopírovat celorepublikový vývoj. Zastavit by se tak mohl jejich prudký nárůst. Zlevnění se ale neočekává.