Byty se letos prodávají méně. Na trhu jich totiž moc není a úvěry zdražily

Události: Bytů se letos prodává méně (zdroj: ČT24)

Po loňském úspěšném roce hlásí někteří developeři pokles prodeje nových bytů. Hlavním důvodem je ovšem paradoxně slabá nabídka. Na trhu totiž mnohdy není s čím obchodovat. Pro zákazníky zase začínají být byty kvůli rostoucí inflaci nedostupné. Ta totiž nepřímo zdražuje hypotéky, na které nyní mnoho lidí nedosáhne. Nemovitosti tak častěji kupují klienti za vlastní úspory za účelem investice.

Developerský projekt v pražském Karlíně nabízel ve čtyřech budovách téměř šest stovek bytů. Ve většině z nich už bydlí noví majitelé, volný nezůstal ani jeden. „Je typické, že jako první se prodávají byty 2+kk a garsoniéry,“ vysvětluje mluvčí společnosti Skanska Reality Renata Vildomcová. Konkrétně tyto byty nabízeli k prodeji těsně před pandemií.

Naopak v pražských Vysočanech čtyři větší byty na majitele čekají. Podle developera jsou teď zákazníci opatrnější. „Momentálně u nás převažují klienti, kteří nakupují nemovitosti z vlastních prostředků, poměr je zhruba sedmdesát ku třiceti. Před rokem byl přibližně opačný,“ vypočítává ředitel prodeje ve Skanska Reality Lukáš Maděra.

„Řada lidí na hypotéku prostě nedosáhne. Na druhou stranu se zásadním způsobem zvedl počet lidí, kteří kupují byt jako investici,“ uvádí generální ředitel společnosti Ekospol Evžen Korec. Na cenách nemovitostí se to ale zatím neodrazilo. Bytů na prodej je totiž stále míň než samotných kupců.

Průměrná úroková sazba u nových hypoték
Zdroj: ČT24/ČBA Hypomonitor

Zvyšování úrokových sazeb Českou národní bankou, která se tak snaží zkrotit inflaci, hypotéky znovu zdraží. Právě u půjček na bydlení sazby v posledním roce rostou. Během tohoto jara se tak do nové hypoteční reality postupně probouzí čím dál víc lidí.

„Reálně si myslím, že jsou teď všichni v šoku. A že první vlna toho uvažování, refinancování klientů, kteří váhají, přijde teprve v létě. Lidé vezmou, co je, aby měli jakousi jistotu, kolik budou splácet,“ předpokládá hypoteční specialista z CO Corporate Marián Drgo.