Stát vybírá málo na daních z hazardu, v dozoru nad provozovateli kulhá za vývojem, tvrdí NKÚ

Stát podle Nejvyššího kontrolního úřadu nedokáže účinně dohlížet na hazard. Kontroloři zjistili, že ve čtyřletém období, na které se zaměřili, vzrostl objem přijatých sázek více než dvojnásobně, ale výběr daně z hazardu se zvýšil jen o necelou čtvrtinu. Ministerstvo financí přitom nerušilo základní povolení provozovatelům her, kteří opakovaně porušovali zákon. Problém je údajně i v tom, že se hazard rychle přesouvá na internet a stát na to nedokáže účinně reagovat. Ministerstvo financí reagovalo ujištěním, že právě dokončuje novelu zákona, která má dohled zefektivnit.

Nejvyšší kontrolní úřad se při kontrole státního dohledu nad hazardem zabýval obdobím let 2017 až 2021 a jeho závěry jsou pro stát velmi nepříznivé. Z finančního hlediska vzrostl v tomto období objem přijatých sázek o 119 procent, zatímco výběr daně jen o 24 procent.

Jako významný problém vnímají kontroloři přesun hazardních her na internet – to se podle nich děje rychleji, než dokáže reagovat státní dozor. „Na strmý růst internetových her reagovaly dozorové orgány se zpožděním a nedostatečně. Zatímco v letech 2020 a 2021 provedla Celní správa ČR v kamenných provozovnách 239 kontrol, u provozovatelů internetových her jich uskutečnila jen 80,“ srovnali kontroloři.

Ovšem i v případě, že stát odhalí pochybení, často je velmi zdrženlivý. NKÚ poukázal, že ministerstvo financí nerušilo základní povolení provozovatelům her, kteří opakovaně porušovali zákon – ani provozovateli, který v letech 2017 až 2021 dostal 76 pokut za více než čtyři miliony korun – a také v některých případech nepoužilo složené kauce k úhradě dlužných daní.

S výběrem daní je podle závěrů kontroly problém i proto, že příslušné informační systémy nefungují, jak by měly, i když do nich stát investoval 174 milionů korun. „Kvůli omezené funkčnosti informačního systému nemá ministerstvo financí správný a úplný přehled o přijatých kaucích. Některé informace zaznamenává jen do pomocných excelových tabulek či je má v listinné podobě,“ poukázal NKÚ.

Ministerstvo slibuje zlepšení díky dokončované novele

Ministerstvo financí část problémů, na které kontroloři poukázali, připustilo. Tvrdí, že chce situaci napravit, pomoci má připravovaná novela zákona o hazardních hrách. Ministr Zbyněk Stanjura (ODS) by ji podle resortu měl „v nejbližších dnech“ předložit na jednání vlády.

„Novela má za cíl dále zefektivnit stávající regulaci hazardních her a reagovat na nové trendy na trhu hazardních her v posledních letech, například zefektivnit a zkrátit procesy blokace nelegálních on-line hazardních her,“ slibuje ministerstvo financí. 

Některé závěry NKÚ ale Stanjurův úřad odmítl s tím, že „nejsou podloženy faktickým stavem a neberou v úvahu relevantní okolnosti“. Ohradil se proti tomu, že by nevyužíval složené kauce k úhradě dlužných daní, i proti tomu, že by nerušil povolení k provozu hazardní hry. Tvrdí však, že to považuje za krajní řešení. Potíže, za které byli někteří provozovatelé pokutováni, považuje za bagatelní, například nefunkční hodiny v herně. Podle ministerstva „je nutné brát v potaz zejména závažnost porušení a také recidivu provinění“.

Pokud by k rušení povolení resort přistupoval výrazně restriktivněji, na hazardním trhu by pravděpodobně brzy nezůstal žádný provozovatel a stát by mohl čelit žalobám o miliardové náhrady škod, dodalo ministerstvo financí.