TÉMA

Specializovaný finanční úřad

Státní zástupce potvrdil odložení takzvané reklamní větve kauzy Čapí hnízdo

Státní zástupce potvrdil rozhodnutí policie o odložení takzvané reklamní větve kauzy Čapí hnízdo, ve které se kriminalisté zabývali podezřením na daňové úniky u plateb od firem z holdingu Agrofert za reklamu konferenčnímu centru Čapí hnízdo. Informoval o tom mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala. Policie na konci února dospěla k závěru, že nešlo o podezření z trestného činu. Podle serveru Seznam Zprávy dostane spis nyní na stůl Vrchní státní zastupitelství v Praze.
4. 4. 2024|

Stát vybírá málo na daních z hazardu, v dozoru nad provozovateli kulhá za vývojem, tvrdí NKÚ

Stát podle Nejvyššího kontrolního úřadu nedokáže účinně dohlížet na hazard. Kontroloři zjistili, že ve čtyřletém období, na které se zaměřili, vzrostl objem přijatých sázek více než dvojnásobně, ale výběr daně z hazardu se zvýšil jen o necelou čtvrtinu. Ministerstvo financí přitom nerušilo základní povolení provozovatelům her, kteří opakovaně porušovali zákon. Problém je údajně i v tom, že se hazard rychle přesouvá na internet a stát na to nedokáže účinně reagovat. Ministerstvo financí reagovalo ujištěním, že právě dokončuje novelu zákona, která má dohled zefektivnit.
12. 6. 2023Aktualizováno12. 6. 2023, 12:01|

Stát nařídil víc kontrol cen potravin. Chce, aby se do nich promítly levnější energie či paliva

Stát nařídil více kontrol cen potravin u výrobců, zpracovatelů i prodejců. Chce zajistit, aby se do cenovek promítly levnější energie nebo pohonné hmoty. Právě ceny potravin jsou jedním z nejvýznamnějších faktorů vysoké inflace. Část ekonomů ale předpokládá, že už v dohledné době by mohly postupně začít klesat.
3. 4. 2023|